Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Hrvatska od sutra počinje sa izdavanjem EU digitalnih Covid potvrda

Igor Soban/PIXSELL
31.05.2021.
u 16:10

Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj COVID potvrdi EU-a biti dovršena krajem lipnja, interoperabilni europski pristupnik za središnju razmjenu javnih PKI certifikata država članica formalno počinje s radom od 1. lipnja 2021.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja 2021. te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost, priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade.

Ministarstvo unutarnjih poslova je uspješno integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu Odluke Vlade o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj COVID potvrdi EU-a biti dovršena krajem lipnja, interoperabilni europski pristupnik za središnju razmjenu javnih PKI certifikata država članica formalno počinje s radom od 1. lipnja 2021. i sve države članice koje imaju razvijeno, testirano i od strane Komisije potvrđeno nacionalno rješenje, mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih COVID potvrda u nacionalnim sustavima. Hrvatska je ishodila potrebno odobrenje te je spremna za uvođenje EU Covid potvrde od sutra.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

AKD će putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr, učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi potvrda. EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Komentara 2

EP
Epil
17:48 31.05.2021.

A Covid Davidove zvijezde za nas koji ne zelimo izvrsiti samoubojstvo?!

ON
onjko
17:08 31.05.2021.

Možemo li mi koji se nismo cijepili dobiti žute trake, da ih nosimo na nadlaktici? Hoće li se zabraniti ulaz u trgovine za necijeplene? Jesu li u planu sabirni centri? Pitam jer ne piše u članku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije