Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOI I ERASMUS+

Hrvatski stručnjaci pomažu studentima s Maldiva

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
12.03.2019.
u 15:45

Fakultetu organizacije i informatike odobrena je koordinacija projekta koji u cijelosti financira Erasmus+ program Europske komisije u iznosu od 720.592 eura

Fakultet organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina uvodi jedinstven i moderan model e-učenja na – Maldivima. Tom je fakultetu odobrena koordinacija projekta “AMED – Advancing Higher Education in Maldives Through E-learning Development” (Unapređenje visokog obrazovanja na Maldivima kroz razvoj e-učenja), koji u cijelosti financira Erasmus+ program Europske komisije u iznosu od 720.592 eura. Projektni tim na čelu s projektnim koordinatorom izv. prof. dr. sc. Igorom Balabanom surađivat će s projektnim partnerima – Nacionalnim sveučilištem na Maldivima, Otvorenim sveučilištem Katalonije i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNET.

Država s 1200 otoka

– Radi se o izvrsnoj prilici za tri europske institucije, čiji će eksperti u raznim područjima prihvatiti izazov i stvoriti jedinstven i moderan model e-učenja, koji ćemo potom implementirati u sistem visokog školstva na Maldivima – ističe izv. prof. dr. sc. Balaban. Projektne aktivnosti započele su u siječnju 2019. i trajat će do siječnja 2022. godine. Ta država u Indijskom oceanu s oko 440.000 stanovnika ima oko 1200 otoka, od čega 200 naseljenih, i studenti imaju problema s dolaženjem na predavanja. Do nekih otoka trajekti ili gliseri voze rijetko.

Nastavnici će naučiti kako provoditi učenje preko interneta pa studenti neće morati fizički često dolaziti na sveučilište. – S obzirom na vrlo nisku razinu upisa studenata na višu srednju razinu u kombinaciji s neadekvatnim brojem visokih učilišta, Maldivi imaju nisku razinu sudjelovanja u visokom obrazovanju. Njihova vlada nastoji iskoristiti potencijale ICT-a u obrazovanju, ne samo za primarnu i sekundarnu razinu, nego i na visokoškolskoj razini, odmičući se od konvencionalnih metoda podučavanja u tehnološki poboljšane metodologije, osiguravajući pristup i širenje visokog obrazovanja.

AMED projekt pomoći će Maldivima u izgradnji održivog sustava e-učenja s potrebnim resursima koji će omogućiti poboljšanje visokog obrazovanja među otočnom zajednicom. U tom smislu projektu će znatno doprinijeti ekspertiza nastavnog osoblja FOI-ja koje ima veliko iskustvo u implementaciji sustava za e-učenje, ali isto tako i iskustva u provođenju sličnih EU i nacionalnih projekata. Kroz AMED projekt bit će osposobljeno 50 nastavnika nacionalnog sveučilišta na Maldivima, koji će po završetku ovog projekta moći aktivno i samostalno primjenjivati alate za e-učenje u svom radu – objašnjava prof. dr. Balaban.

Poboljšanje IT infrastrukture

Tijekom tri godine stvorit će novi studijski program za profesionalni razvoj sveučilišnih nastavnika i podupirućeg osoblja u sustavu obrazovanja, s naglaskom na korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u obrazovanju te uspostaviti institucionalni okvir za e-učenje na Nacionalnom sveučilištu na Maldivima kroz obuku nastavnog osoblja, poboljšanje IT infrastrukture...

>> Pogledajte video: Panel obrazovanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije