Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPOHALNA KOLEKCIJA U ponedjeljak broj o oslobođenju Knina u “Oluji” 1995.

Hrvatski stijeg vratio se u srednjovjekovno središte

27.06.2009.
u 18:32

Nedjeljnji pretisak Epohalne kolekcije, originalno objavljen 11. rujna 1994. godine, podsjeća nas kako su Hrvatska i Zagreb dočekali čovjeka koji se borio protiv svih totalitarizama 20. stoljeća, papu Ivana Pavla II.

Šampanjac za pobjedu
U ponedjeljak nova postaja putovanja kroz povijest Večernjaka, i povijest samu, jest broj od 6. kolovoza 1995, u danima “Oluje”, nakon oslobođenja Knina. Oslobađanje grada koji je bio središte srednjovjekovnog hrvatskoga kraljevstva, ali i grada koji je tijekom tzv. Republike Srpske Krajine bio središte pobunjeničke paradržave, imalo je posebno značenje, iako “Oluja” još traje, a Vukovar će biti vraćen u ustavnopravni poredak RH 1997, kao ona točka koja najjače simbolizira povratak cjelovitosti Hrvatske.

Reporter uočava mrtva tijela onih koji su “krajiške” iluzije najskuplje platili, načičkane bunkere, razbacana oružja i staru odjeću. Tu je i slika zarobljenih pobunjenika, citat pripadnika Puma: “Ne bojte se, prema vama će se postupati kao prema zarobljenicima. Nismo mi kao vi.” Oslobođenje stare prijestolnice s oduševljenjem je primljeno u sadašnjoj, pa je Zagreb uz pjesmu proslavio povijesni dan, a predsjednik Tuđman je čašom pjenušca u “Ban cafeu” nazdravio uspjesima HV-a.

(Ne)osiguran UNCRO
No, “Oluja” se odvija i na drugim točkama. Na svima su Večernjakovi reporteri, koji izvještavaju o oslobođenju Gračaca, Lovinca, Vrlike, Drniša, Hrvatske Dubice. Pobunjenici se pozivaju da i u Petrinji i oko Turnja polože oružje. Hrvatske operacije pomažu i Bosni i Hercegovini, HV se preko Tržačkih Raštela spojio s Petim korpusom Armije BiH, bliži se kraj opsade bihaćkog džepa.

Tema Crne su problemi naših građana nakon sudara s (ne)osiguranim vozilima UNCRO-a. Nagrada “Vukovarac” dodijeljena je šahistu Kasparovu. “Nedjeljni magazin” piše o smanjivanju ozonskog omotača, glazbenoj obitelji Vitasović, približavanju “Hrvatske čigre” Arktiku. “Kulturni obzor” ima razgovor s pjesnikom i diplomatom Dragom Štambukom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije