Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo V. Pusić

Hrvatski stav: Najoštrije osuđujemo korištenje civila kao ljudskih štitova u Gazi

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.07.2014.
u 08:05

Hrvatska osuđuje nasilje i poziva na povratak pozicijama dijaloga, stav je koji je na Vijeću EU iznijela šefica diplomacije V. Pusić

Hrvatska osuđuje nasilje i poziva na povratak pozicijama dijaloga, a kao članica EU dio smo zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Tako glasi službeni stav Hrvatske, dobiven iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o najnovijim krvavim sukobima u Gazi.

Kao i dosad, Hrvatska dobro pazi da ne prozove nijednu stranu, što uostalom čini i EU, no iz najnovijih zaključaka Vijeća za vanjske poslove mogu se iščitati određene preferencije. Kako kažu u zaključcima, "EU najoštrije osuđuje neselektivno granatiranje Izraela od strane Hamasa i korištenje civila kao ljudskih štitova", dok Izraelu poručuju da "ima sva legitimna prava zaštititi se, ali da vojne operacije moraju biti u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima".

Iz Vlade su nam ponovili da je stav Hrvatske na Vijeću iznijela ministrica Vesna Pusić. Hrvatska zastupa zajednički stav EU jer je dužna provoditi zajedničku vanjsku politiku kao i sve članice EU. Na pitanje znači li to da Hrvatska ne smije imati svoj stav, kao što ga, na primjer, ima Švedska – čiji je ministar vanjskih poslova Carl Bildt osudio Izrael riječima: “Užasnuti smo razmjerom i stradanjima koje je izazvala izraelska vojna operacija u Shuja’iyyi” – odgovorili su: "Ne, Hrvatska ima stav i ministrica Pusić ga je iznijela na Vijeću."

>>Izraelske su akcije povod radikalima za antisemitizam u cijeloj Europi

>>Astronaut snimio pojas Gaze iz svemira: Ovo je najtužnija fotografija dosad

Komentara 85

PE
pessimus
08:25 25.07.2014.

ovo može biti samo stav vlade republike hrvatske, nikako hrvatskog naroda. siguran sam da 99% hrvata ne podržava ovaj stav, nego su zatečeni s njim i da bi im bilo najdraže da ga nisu čuli. a ti vesno pusić sad si ministrica, ali budi uvjerena da više nikad nećeš biti.

ZO
zoom
08:15 25.07.2014.

izrael bombardira civlne objekte, čak su i bolnice pogađane, a EU I HR osuđuju tobožnji ljudski štit, tj. palestinski civili su valjda krivi što su bili u svojim kućama, sobama i bolnicama?!?

Avatar El Indio
El Indio
08:14 25.07.2014.

Gle ti nase ministrice, u biti ne cudim se kako je dosla do tog polozaja, preko mita nije sigurno vec preko nasih dragih sugradzana i sukmetova preko demokratskih izbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije