Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTAKYA

Hrvatski spasilac u Turskoj: Ovo nikada nisam vidio, gotovo cijeli grad je jedna velika ruševina

Aftermath of the deadly earthquake in Antakya
Foto: KEMAL ASLAN/REUTERS
1/5
13.02.2023.
u 15:47

Hrvatska spasilačka ekipa u Turskoj je od prošloga četvrtka. Tim ljudi i potražnih pasa pomaže lokalnim i stranim spasilačkim službama locirati preživjele nakon katastrofalnog potresa magnitude 7,8. Ipak, uskoro će se zaputiti natrag u Hrvatsku jer se šanse za pronalazak preživjelih približavaju nuli

Potres koji je pogodio Tursku i Siriju po količini koncentracije ruševina je „neviđen događaj“, rekao je Tomislav Marević, dio hrvatskog tima za spašavanje koji pomaže u turskom gradu Antakyi. „Stvarno se dugo bavim ovim poslom i promatrali smo sve razorne potrese dosad. Što se tiče koncentracije ruševina na jednom mjestu, mislim da ovo stvarno spada u nikad viđene događaje – gotovo cijeli grad je jedna velika ruševina“, rekao je Marević o Antakyi, gradu na samom jugu Turske, smještenom između Mediterana i Sirije.  

VIDEO Široke pukotine u zemlji diljem Turske prikazuju razornu snagu potresa

Antakya je prije potresa imala više od 200 tisuća stanovnika. Hrvatski tim u utorak bi trebao završiti svoju misiju u Turskoj u koju je stigao prošli četvrtak. Međunarodna koordinacijska skupina počela je slati inozemne timove kući jer su šanse za preživljavanje ispod ruševina sada ravne čudu, pa će na teren krenuti teška mehanizacija.

Nađemo li koga, ostajemo

Marević je u izjavi Hini ipak ostavio prostora za čudo. „Ako mi danas popodne ipak nađemo kuću ili objekt u kojem pronađemo žive osobe, teško da ćemo onda pakirati stvari, ostat ćemo i vidjeti možemo li još negdje nešto pomoći“, rekao je, no priznao da je to malo izgledno. 

Hrvatski tim u Turskoj nažalost nije pronašao žive u ruševinama, no Marević je istaknuo kako su svojim radom i pomoći omogućili da na drugim mjestima „mnogi životi“ budu spašeni. 

Prema najnovijim podacima u potresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 36 tisuća ljudi, a stotine tisuća ostale su bez domova. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan obećao je da će država pomoći svim građanima pogođenim potresom te da neće dopustiti da ''građani ostanu na ulici''. 

VIDEO Trenutak kada su na spasilačku službu pale krhotine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije