Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski skijaši ostali visjeti na žičari

30. prosinca 2008. u 18:15 8 prikaza

Skijašima koji su sa žičare, s tridesetak metara visine, već vidjeli parkiralište na kojem su ih čekali njihovi automobili srce samo što nije stalo kad je gondola kašljucnula, zatresla se i – stala. Samo koju minutu prije nego što su trebali dotaknuti iskrcajnu stanicu, četrdesetak je slovenskih, hrvatskih, mađarskih... skijaša, na Štefanje, u povratku sa slovenskog skijališta Golte, ostalo visjeti u zraku. Nelagoda i strah potrajali su gotovo dva sata, koliko je domaćinima trebalo da ih oslobode.

– Bila je dvojba hoćemo li pokušati pomaknuti gondolu, dogurati je preostalih nekoliko metara do dna ili ćemo skijaše spuštati s točke na kojoj se zaglavila. Iz sigurnosnih je razloga odlučeno da se skijaši počnu spuštati s pomoću sajla. Učinili su to pripadnici službe za spašavanje i sve je prošlo u redu – kazao je jedan od radnika hotela Vesna u Topolšici čijih je gostiju bilo i u zaglavljenoj gondoli i na vrhu skijališta. Oni su kasnije te večeri neprohodnom cestom dovezeni terencima, a među njima samo pukim slučajem nije bio Zagrepčanin Igor Strmečki.

– Mi smo dan prije bili na tom skijalištu, a toga dana, u petak, ostali smo u hotelu jer je bilo loše vrijeme. Da se nešto neuobičajeno događa, shvatili smo kad je osoblju i kuharima u hotelu rečeno da će neki gosti kasniti te da su u žičari ostale visjeti 44 osobe i da među njima ima i djece. Na vrhu je pak odsječeno od svijeta ostalo otprilike 150 ljudi. Svi su na kraju sretno stigli – kazao je Igor. Od hrvatskih skijaša koji su prošli neugodno zatočeništvo naš je sugovornik razgovarao samo s jednim. I on, kaže Igor, nije zvučao traumatizirano. U šaljivu je tonu rekao: – Bolje da smo stali nego da smo pali.


Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti