Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko ozelenjavanje

Hrvatski se gradovi pridružuju 8. “Global Greening” inicijativi Tourism Ireland-a

Global Greening
Foto: Promo
15.03.2017.
u 13:12

Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj, u suradnji s hrvatskim gradovima, Zagrebom, Rijekom i Pulom, ponovno će sudjelovati u godišnjoj inicijativi Tourism Ireland-a “Global Greening” (tj. “Svjetsko ozelenjavanje”) te će na taj način proslaviti irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika, 17. ožujka 2017. Zagreb i Rijeka sudjelovat će prvi put ove godine, dok Pula sudjeluje drugu godinu za redom.

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, složio se s inicijativom da u zeleno oboje nove fontane u gradu na Ulici Hrvatske bratske zajednice – koja je glavna cesta koja vodi u srce Zagreba. Svih pet fontana će biti osvjetljeno u zelenoj boji u noći Dana sv. Patrika.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se također složio obojiti u zeleno Trsatsku gradinu iznad grada. U 19. stoljeću, Trsat je kupio Irac Laval Nugent iz Westmeath, vojni vođa u austrijskoj vojsci koji je oženio hrvatsku plemkinju. Laval Nugent leži u Trsatu. Također, Lučka uprava Rijeka potvrdila je da će lukobran Molo Longo, tj. kranovi, biti zeleni za Dan sv. Patrika. Grad Rijeka će biti, uz irski grad Galway, Europska prijestolnica kulture 2020. Suradnja dvaju gradova i veleposlanstva već je počela.

Konačno, Grad Pula – koji je prvi hrvatski grad koji je sudjelovao u inicijativi “Global Greening” u 2016. godini, još će jednom pozeleniti svoje “Svjetleće divove” u brodogradlištu Uljanik. Uljanik je jedan od najstarijih operativnih brodogradališta na svijetu i njegovi su kranovi lani bili zadivljujući prizor u ovoj hrvatskoj luci. Svake godine, Pula je domaćin Bloomsday Croatia festivala, kada se slavi velikana Irske književnosti James-a Joyce-a, koji je živio u gradu 1904.-05. Ove godine, 7. Bloomsday Croatia održat će se 25.-26. lipnja.

Sudjelovanje triju gradova u “Global Greening” Tourism Ireland-a stavlja Hrvatsku u odabrano društvo jer samo nekoliko zemalja se aktivnije uključilo.

Popis svjetski poznatih znamenitosti koji će sudjelovati u 8. po redu proslavi Tourism Ireland-a Dana sv. Patrika uključuje Empire State Building (New York, Amerika), London Eye (London, Ujedinjena Kraljevina), Kolosej (Rim, Italija), Dvorac Matsue (Japan) i Kineski zid.

Za više informacije o 8. “Global Greening” inicijativi, ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije