Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Struga Banska

Hrvatski ranjeni policajci ubijani su pod krinkom zaštite "JNA"

'          '
''
27.07.2010.
u 06:05

Ovdje su četnici pretrpjeli prvi poraz, rekao je ministar policije Tomislav Karamarko.

Deset hrvatskih redarstvenika i veći broj civila poginuo je u Strugi Banskoj 26. srpnja 1991. godine. Kod spomen-ploče s imenima poginulih položili su jučer vijence i zapalili svijeće ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, članovi obitelji poginulih, Policijske uprave sisačko-moslavačke, predstavnici Županije, Općine Dvor te mnogih udruga i stranaka.

– Prije 19 godina, ovdje u Strugi Banskoj, četnici su pretrpjeli prvi poraz i osujećen je njihov zločinački naum. U otporu sudjelovali su redarstvenici PU zagrebačke i PU sisačko-moslavačke. Nažalost, deset ih je poginulo – rekao je ministar Karamarko.

– O toj velikoj bitki malo se govori. Iz raspoložive dokumentacije vidljivo je da je poslije neuspjele akcije osvajanja Policijske postaje Glina na ove prostore došao Kapetan Dragan sa 30 specijalaca. Tako su na sastanku na Šamarici osmislili i plan napada na hrvatsko Pounje. Na blagdan svete Ane sve je počelo granatiranjem pounjskih naselja, nakon kojeg su iz pravca Dvora krenuli na Pounje sa zadatkom osvajanja Zamlače, što im i uspijeva. Maltretirajući civile i koristeći ih kao živi štit rušili su i palili sve pred sobom dok ih Mile Blažević Čađo nije zaustavio. On je, opasavši se eksplozivom, uspio skočiti na vozilo na kojemu su bili protuzrakoplovac i minobacač, i raznio se – objasnio je događaje u Strugi Banskoj pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan.

Rekao je da je slučaj Čađe jedinstven slučaj da se netko tako žrtvovao, raznijevši sebe da uništi vozilo i posadu. Poslije toga u pomoć obeshrabrenim četnicima stiže JNA i stvara tampon zonu, a dio hrvatskih ranjenika pobijen je pod krinkom zaštite JNA.

Komentara 11

OB
-obrisani-
17:41 27.07.2010.

@hedon već po tome koliko je osoba pročitalo ovu stranicu vidi se za kakav narod je ovaj častan i hrabar čovjek poginuo, već po tome što su jaca-droca i joca-licemjer u Srbu gdje veličaju četnički tulum ,umjesto ovdje vidi see koliko im je stalo do žrtava ovog rata . Koliko učenika nakon osnovne škole zna za ovog čovjeka?Pa ne znaju ni za ovčaru kamoli za ovo stradanje , to je sve pokazatelj kakvo smrdljivo smeće živi u ovoj državi

Avatar _Hedon_
_Hedon_
19:49 27.07.2010.

Suti,suti...budu nas u Haag

Avatar _Hedon_
_Hedon_
15:18 27.07.2010.

Da li neka skola ili ulica nosi ime heroja Mile Blazevica...naravno da ne, ali mi zato imamo OS\"Braca Ribar\",pa OS\"Braca Bobetko\" pa OS\"22.lipanj\", pa OS\"Norbetr Veber\" pa... sere mi se od nas Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije