Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrana ulaska

Hrvatski putnički vlakovi i dalje ne smiju u Mađarsku

vlak
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.12.2015.
u 07:10

Iz mađarske vlade nisu odgovorili na pitanje, a za kazneni postupak protiv “nenajavljenog” hrvatskog vlaka rekli su da se nastavlja

Putničkim vlakovima iz Hrvatske i dalje je zabranjen ulazak u Mađarsku iako se izbjeglička kriza odavno preselila s hrvatsko-mađarske na hrvatsko-slovensku granicu. U jeku izbjegličke krize, sredinom rujna, bio je obustavljen sav željeznički putnički promet Hrvatske sa Slovenijom, Srbijom i Mađarskom. U međuvremenu, kad se situaciju s izbjeglicama stabilizirala, ponovno su počeli voziti vlakovi iz Hrvatske prema Sloveniji i Srbiji i obratno, no putovanje vlakom iz Hrvatske u Mađarsku i obratno još nije moguće.

Mađari su podigli ogradu na granici s Hrvatskom, a blokirali su i željezničke prijelaze između dviju zemalja. Preko Botova ipak puštaju teretne vlakove, no ne i putničke. U HŽ Putničkom prijevozu kažu da su dobili obavijest od Mađarskih željeznica da se sigurno do 13. prosinca neće uspostaviti željeznički putnički promet između dviju zemalja. No nema naznaka da će se to dogoditi i nakon tog datuma, kad stupa novi godišnji vozni red HŽ PP-a. U HŽ PP-u ne znaju koji su razlozi za ponašanje Mađara. Između Hrvatske i Mađarske dnevno vozi šest vlakova. Dva vlaka prometuju između Zagreba i Budimpešte, a četiri pogranična vlaka na relaciji Beli Manastir – Vilany.

Vlakom od Zagreba do Budimpešte i obratno prosječno se izvan sezone vozi po 20 do 30 osoba dnevno, a u sezoni njih 90 do 100. Pograničnim vlakovima radnim se danom vozi u prosjeku pet putnika po vlaku, a vikendom 20 do 30 putnika. Iz mađarske vlade nisu odgovorili na pitanje zbog čega je obustavljen putnički željeznički promet između Hrvatske i Slovenije. Linija je to koja je ljeti popularna među Amerikancima i Australcima. No na pitanje što se događa s kaznenim postupkom u Mađarskoj zbog toga jer je 18. rujna – prema mađarskim izjavama – hrvatski vlak bez najave ušao na mađarski teritorij, spremno odgovaraju da je “postupak u tijeku” i “da će trebati vremena da se završi”.  

>>Mađarski vozač šleperom krenuo na izbjeglice pa snimku objavio na YouTubeu

>>Migranti ih gađali kamenjem, policajci odgovorili suzavcem i omamljujućim granatama

Komentara 20

Avatar kravata
kravata
07:57 02.12.2015.

Gdje je ministarsvo vanjskih poslova bilo kad je doslo do nesporazuma ulaska vlaka u madarsku a gdje je sada da porazgovara sa madarima dase stanje normalizira.

LP
ljerka.p2911
07:56 02.12.2015.

Još jedan kolosalni učinak zlokine partijske diplomacije, besmislen poput slona ustaklani! Bahatluk propalog diplomata i još goreg premijera štetan baš uvijek i u svim svojim aspektima, nije nas poštedio sramoćenja ni u čem pa tako niti u susjedsko - međunarodnimnim odnosima na našu žalost. Što mu je uopće ikad trebalo i spominjati Mađare ili Mađarsku, a ne još bespotrebno ih vrijeđati i nediplomatski komentirati ikoga, a kamoli susjeda koji je bio uz nas, a kada nam je bilo najteže u Domovinskom, ali zloka je i tada utvarao sebi da je elita, posve neopravdano kao i danas, jedan, jadni nobody

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
07:59 02.12.2015.

Trebali bi uvesti zamjenske kočije i u njih upregnuti odgovorne: Ostojića, Kotromanovića, Peđu Grbina, Milanovića i kompaniju. Za drugo i nisu nego za vući kola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije