Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski projekt

U patroli Jadranom 74 strana policajca

02.07.2015., Zadar - Hrvatskim policajcima i ove ce sezone pomagati kolege iz Poljske i Madjarske jer kako kazu iz policije,  turisti iz ovih zemalja pozitivno reagiraju kad vide poznate uniforme.   Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
03.07.2015.
u 09:30

Raspoređeni su u sedam PU koje su ljeti pune inozemnih turista

I ovoga će ljeta Jadranom uz domaće policajce patrolirati i njihovi kolege iz inozemstva kako bi bili pri ruci turistima iz europskih zemalja. Projekt je to "Sigurna turistička sezona" koji se provodi od 2006. godine i u kojem je do lani sudjelovalo 398 stranih policijskih službenika.

Mala mista i veliki centri

Model međunarodne policijske suradnje jedinstven u Europi jedan je od boljih načina za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, ali i dobra promocija Hrvatske kao sigurne zemlje. Usto ga i Interpol preporučuje svojim članicama, posebice turističkim zemljama.

U sedam primorskih policijskih uprava, od istarske na sjeveru do dubrovačko-neretvanske na jugu, u "malim mistima" i većim središtima u koja se u dva ljetna mjeseca sliju rijeke turista, u ophodnjama s domaćim policajcima bit će 74 strana. "Svoje" će policajce imati turisti iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, BiH, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Ukrajine, Rumunjske, Slovenije, Italije, Austrije, Francuske i Njemačke, a duž jadranske obale bit će raspoređeni sukladno brojnosti turista iz njihove zemlje. U ophodnjama će biti odjeveni u svoje službene odore i bez oružja, na našem području neće primjenjivati policijske ovlasti, a dužni su se pridržavati hrvatskih pravnih propisa.

Pozitivna iskustva

Zadaća im je pomaganje domaćoj policiji, posebice u komunikaciji s turistima, prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa. Dosadašnja iskustva su izuzetno pozitivna, a posebno je vrijedno, što ističu i turisti iz inozemstva, da pridonose većem osjećaju sigurnosti.

>> Policajci iz inozemstva: Čim nas vide, strani turisti su kao doma

>> Započelo još jedno suđenje za razbijenu dvojezičnu ploču

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije