Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili zahvalu

Hrvatski pomorci spasili jedriličara na Atlantiku od pogibije

lady radišće
Foto: http://www.korship.com/
10.01.2014.
u 20:30

Novozelanđanin Gareth Doran našao se u nevolji na Atlantskom oceanu. U pomoć su mu priskočili hrvatski pomorci s broda Lady Račišće iz Korčule

Hrvatskim pomorcima s broda Lady Račišće kompanije Korkyra Shipping iz Korčule ovih je dana s Novog Zelanda, posredstvom tamošnjih medija, stigla zahvala obitelji inženjera Garetha Dorana, pomorca kojega su polovicom prosinca, kad su se zatekli u plovidbi Atlantskim oceanom, spasili od sigurne pogibelji.

Zahvaljujući tome i do Hrvatske je stigla vijest o akciji spašavanju u kojoj je sudjelovala posade broda koju čine hrvatski pomorci pod zapovjedništvom našeg kapetana Željana Šmita. Novozelanđanin Doran, kako je ispričao po povratku u domovinu, uputio se u transatlantsku avanturu svojom 8,8 metarskom jedrilicom još polovicom studenoga. Zaplovio je iz Španjolske prema Barbadosu, a polovicom prosinca, usred Atlantskog oceana, našao se za jakog nevremena s oštećenom jedrilicom u koju je počelo prodirati more.

- Brod je tonuo i nije mi bilo spasa, valovi su bili visoki od tri do pet metara, povremeno su dosezali i visinu od osam metara, a vjetar je bio jačine 35 čvorova - opisao je Doran situaciju u kojoj se našao nasred mora. Uputio je poziv u pomoć na koji se odazvao brod Lady Račišće i u teškom spašavanju, zbog vremenskih uvjeta i veličine broda, Novozelanđanina su uspjeli izvući na palubu.

- Brodske ljestve nisu se mogle spustiti pa je po boku broda spuštena mreža za koju sam se čvrsto uhvatio skočivši s jedrilice na nju - ispričao je mornar Doran opisujući kako se bojao da će pasti, ali je mreža brzo podignuta i napokon je bio na sigurnom. Nekoliko trenutaka nakon toga jedrilica je potonula. Njegova majka Gayleen priznala je medijima kako ništa nije znala sve dok se sin nije vratio kući.

- Bolje da nisam ništa znala, kazala je dodajući da nema riječi kojima bi zahvalila hrvatskim pomorcima za spašavanje sina. Novozelanđaninu, kojem je prethodno s broda sređeno dobivanje vize, iskrcan je u luci Paramaribo u Surinamu odakle se vratio na Novi Zeland i kako kaže, u dogledno vrijeme ne planira ponovno zaploviti.

>>Ni australski ledolomac nije stigao do znanstvenika zarobljenih u ledu

Komentara 1

PA
pagora23
07:49 11.01.2014.

Bravo kapetane!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije