Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Triton 2015.

Hrvatski policajci sudjelovali u 3 akcije spašavanja migranata

Policija
Foto: MUP
1/9
11.08.2015.
u 16:11

Već drugog dana sudjelovanja u operaciji s neispravne jedrilice spašeno je 37 migranata

Hrvatska policija od početka operacije Triton 2015. sudjelovala je u tri akcije spašavanja u kojima je spašeno više stotina migranata.

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split upućeni su 30. srpnja brodom Obalne straže Republike Hrvatske "Andrija Mohorovičić" u zajedničku operaciju kojom upravlja Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (FRONTEX), a čiji je cilj sprečavanje nezakonitih ulazaka migranata iz sjeverne Afrike na područje EU te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja života velikog broja migranata.

Kako je objavio MUP, već drugog dana sudjelovanja u operaciji s neispravne jedrilice spašeno je 37 migranata. Tijekom postupanja 6. kolovoza s ribarskog plovila spašeno je 480 migranata - hrvatskim je plovilom spašeno njih 137, od kojih 66 žena, 56 djece i 15 muškaraca. U trećem slučaju spašavanja od 9. kolovoza, također s prekrcanog ribarskog plovila, spašen je 221 migrant: 36 žena, 64 djece i 121 muškarac.

U operaciji sudjeluju posebno obučeni pripadnici hrvatske pomorske policije, članovi tima za prekrcaj (boarding team): Davor Elač (voditelj tima), Dino Grizelj, Ana Kapetanović, Marin Nuić i Petar Višić. U Zapovjedno-koordinacijskom centru u Rimu (ICC Rim) nalazi se policijski službenik pomorske policije Žarko Smajić u svojstvu časnika za vezu. U MUP-u navode kako su naši policajci pokazali visoku razinu profesionalnosti i obučenosti te da su posebno vodili računa o poštivanju temeljnih ljudskih prava, zbog čega su primili pohvale od talijanskih partnera u operaciji. Policijska posada u aktivnostima prekrcaja u području operacije ostaje ukupno devedeset dana.

>> Sjevernjaci se čude: Zar Sredozemlje nije grobnica za imigrante

Komentara 3

Avatar ARENA
ARENA
16:50 11.08.2015.

Lijepo....Dobro da danas nisu spašavali trajekt u teritorijalim vodama RH.

VR
Vratilo
19:06 11.08.2015.

Super članak... Razumijem ako si policija radi malo promidžbu, ali kao vijest bi ovo trebalo pisati "Pripadnici HRM i MUP spasili....". Mislim, ipak su na vojnom brodu sa par desetaka pripadnika HRM

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:05 11.08.2015.

Pecanje crnih robova i vehabija u Sredozemlju. Postavit ću grubo retoričko pitanje; zašto EU potpomaže krijumčare ljudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije