Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačka duždeve palače

Hrvatski 'Pink Pantheri' u operaciji 'Most slobode' spektakularno izručeni Italiji

Pink Panther
Foto: YouTube/Screenshot/ la Nuova di Venezia e Mestre
1/6
27.12.2018.
u 12:23

Uspješnu pljačku izveli su 3. siječnja 2018. jer im je pomogla zaposlenica koja je isključila alarm. Tomić je iz vitrine uspio ukrasti par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara

Trojica hrvatskih članova Pink Panthera od ukupno njih šest koji su izveli spektakularnu krađu tri milijuna dolara vrijednog nakita iz venecijanske Duždeve palače izručena su krajem prošlog tjedna Italiji.

Remetinečki pritvor, u kojem su proveli dva tjedna, Vinko Tomić (60), Zvonko Grgić (43) i Želimir Grbavec (48) napustili su u popodnevnim satima četvrtka te su pod jakim mjerama osiguranja ukrcani u talijanski vojni zrakoplov kojim su sletjeli na Marco Polo di Tessera u Veneciji. Cijelu operaciju, koju su zbog okolnosti talijanski kriminalisti nazvali Mostom uzdaha po najčuvenijem venecijanskom mostu Ponte dei sospiri koji povezuje Duždevu palaču s bivšim zatvorom, snimili su venecijanski policajci, piše Jutarnji list.

Izručena trojka do daljnjega ostaje u obližnjem zatvoru Santa Maria Maggiore gdje su proveli i božićne blagdane, a ubrzo će im se pridružiti i četvrti kompanjon Vladimir Đurkin (48). Preostala dvojica, Dragan Mladenović i Goran Perović (54), koji se nalaze u rodnoj Srbiji, još uvijek koriste “blagodat” činjenice da europski uhidbeni nalog u njihovoj zemlji ne prolazi.

Kobni prsten

Podsjetimo, Vinko Tomić otkriven je zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku, a koje su talijanski policajci usporedili sa snimkama nadzornih kamera. Za Tomića, koji se na radaru talijanske policije nalazio dulje vrijeme jer je tajno praćen i prisluškivan, kobno je bilo što nije vodio računa o detaljima.

Naime, na njegovim privatnim fotografijama objavljenim na Facebooku na ruci je imao prsten koji je bio identičan prstenu kojeg je na ruci imao kradljivac iz Duždeve palače. Taj su detalj na konferenciji za novinare u Rimu iznijeli šef venecijanskog tužiteljstva Bruno Cherchi, šef venecijanske kvesture Danilo Gagliardi, šef policijske pokretne ekipe (Squadra Mobile) Stefano Signoretti i Alessandro Giuliano, direktor centralne operativne službe (SCO). Osim što su pojasnili kako su razotkrili Tomića, naveli su i da je istraga u Italiji otkrila i da je Tomiću i njegovim kompanjonima Zvonku Grgiću (43) i Želimiru Grbavecu (48) koji su uhićeni u Zagrebu te Vladimiru Durkinu, Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću pomogla žena iz Venecije.

Foto: MUP/Ilustracija

Riječ je o zaposlenici Duždeve palače u kojoj je bila postavljena izložba “Blaga mogula i maharadža”. Radilo se o izložbi nakita i drugih vrijednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija. Zaposlenica palače Tomiću i ostalima je pomogla tako što je nakratko isključila alarm. A oni su za to vrijeme izveli očito dobro isplaniranu pljačku, u kojoj je Tomićev posao bio da nasilno otvori vitrinu, dok su ga Durkin i Grgić fizički skrivali od pogleda, a Mladenović i Perović pazili da netko ne naiđe. Svog plijena domogli su se iz trećeg pokušaja, jer ih je jednom u naumu omeo zaštitar, a u drugom posjetitelji. Konkretnije, dragulje su prvi put pokušali ukrasti 30. prosinca 2017. kada su došli na izložbu tako što su kupili ulaznice. Taj ih je put omeo zaštitar. Koji dan kasnije, 2. siječnja 2018. nisu mogli otvoriti staklena vrata izloška zbog posjetitelja.

Imali pomoćnicu

Uspješnu pljačku izveli su 3. siječnja 2018. jer im je pomogla zaposlenica koja je isključila alarm. Tomić je iz vitrine uspio ukrasti par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara. Uspio je ukrasti i pribadaču od platine vrijednu dva milijuna dolara. Dok je krao nakit, Perović i Mladenović čuvali su stražu, a potom su se odvezli Grbavčevim Passatom zagrebačkih oznaka.

Zvonko Grgić
Foto: Facebook/ Naš potok

Tomić je tražen zbog više sličnih pljački, a osim Talijana traže ga i Švicarci jer se sumnja da je u ožujku 2011. s izložbe Baselworld 2011. ukrao dijamante vrijedne oko osam milijuna švicarskih franaka. I ta je pljačka izvedena na sličan način kao i ona u Duždevoj palači.

Osim zbog spektakularnih pljački, Tomić je poznat i po mijenjanju identiteta - zvao se i Vinko Osmakčić, Juro Markelić... Nakon što je uhićen, Tomić je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu rekao da je nezaposlen i bez imovine, ali i da nije osuđivan najmanje 20 godina. Pojasnio je da je samo jednom osuđivan 1998. zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Jutarnji list dodaje kako ta tvrdnja baš i nije točna jer je kao Juro Markelić osuđen u Las Vegasu 2002. zbog pljačke draguljarnice, a kao Vinko Osmakčić 1995. na Havajima zbog pljačke milijun dolara vrijednih satova. Upravo zbog njegove prošlosti na dan uhićenja u Zagrebu Tomiću su interventni policajci doslovno skočili na glavu kada je i lakše ozlijeđen.

>> Pogledajte kako su ovi lopovi ukrali automobil za minutu


 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar YUKA1962
YUKA1962
15:10 27.12.2018.

Neka samo služe vani(inozemstvo)! Kod nas je sve puno! a i,..manjka je djalatnika, a i ovi "međunarodni" su preskupi za naš sustav!!!!

ST
Startrack
14:11 27.12.2018.

I to su vjesti tome se mi trebamo divit. Kacete objavit kakvu vjest o Njemcu, Japancu ili Koreancu koji je nasa kakav nisha market i postao milioner iz nicega. Toje sto mi balkanci imamo. Suge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije