Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski pilot:

'Briški je itekako ostavio trag. Nekim tamo dalekim mamama, bebama, djeci u školama'

Tijelo poginulog vojnika Josipa Briškog zrakoplovom stiglo u Zagreb
Foto: POOL/PIXSELL
1/5
26.07.2019.
u 21:03

Znam da je Afganistan daleko, i da nas se na mnoge načine ne tiče, ali neke tamo djevojčice idu u školu zahvaljujući njemu i njegovim suborcima, napisao je Bedić

Josip Briški poginuo u talibanskom napadu u Afganistanu. Ranjena su još dvojica hrvatskih vojnika. Stjepan Bedić, hrvatski pilot  u svom statusu osvrnuo se na smrt mladig vojnika. 

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Skupnik Josip Briški poginuo je na dužnosti u Afganistanu. I sam znam kolika je to tragedija za njegovu obitelj i najdraže. Ovo pokušavam napisati bez ulaženja u politiku, nego kao izraz zahvalnosti za sve pozitivno čemu je i on pridonio svojom žrtvom. Znam da je Afganistan daleko, i da nas se na mnoge načine ne tiče, ali neke tamo djevojčice idu u školu zahvaljujući njemu i njegovim suborcima.

Točnije, od 2002, kada je bilo zabranjeno djevojčicama ići u školu, sada ih ide preko 2 milijuna. Dječaka je 2002 išlo 1.5 milijuna, danas ih ide 4.5 milijuna. U osnovnu školu. 2 milijuna djevojčica i 3 milijuna dječaka je dobilo priliku učiti čitati i pisati, pa na dalje, zahvaljujući, između ostalog, i skupniku Josipu Briškom.

Video: Komemoracija skupniku Josipu Briškom

 

28% žena u afganistanskom parlamentu također mogu zahvaliti za tu priliku, između ostalom i skupniku Josipu Briškom. Inače, u Hrvatskoj je 19% žena u Saboru, u USA 20%, a u EU 31%.

Školovano je 4600 babica. 2002 je smrtnost žena pri porodu bila 1200 na svakih 100,000 žena. Sada je 327 na 100,000 žena.
Smrtnost djece je pala sa 257 mrtvorođenih na 1000 djece 2001, na 50 mrtvorođenih danas. Tisuće žena mogu zahvaliti i skupniku Josipu Briškom da imaju kakvu takvu stručnu pomoć i podršku prilikom rađanja. I da ne umre svaka četvrta beba pri porodu, nego svaka dvadeseta. Afganistan je postao regionalna sila po tom pitanju.

Sa nule, otvoreno je 75 TV kanala, 175 radio stanica i 6 mobilnih mreža. Milijuni ljudi su dobili pristup informacijama, wikipediji, zahvaljujući i skupniku Josipu Briškom. Očekivano trajanje života poraslo je sa 43 na 64 godine. Školovano je 17,000 zdravstvenih radnika i osnovano 500 zdravstvenih ustanova. BDP je porasao sa 2 milijarde na skoro 20 milijardi dolara.

Zašto ovo pišem? Ne da započem svađu, nego da pokažem da je skupnik Josip Briški itekako ostavio trag. Nekim tamo dalekim mamama, bebama, djeci u školama. Hvala mu za tu nesebičnost", stoji u statusu.

Ključne riječi

Komentara 28

MO
moškov
21:23 26.07.2019.

Izgubljen mladi zivot ...na najvecu tufu njegovih najblizih ...politicari po svome bla bla bla

MA
Malenkost
08:54 27.07.2019.

Ovako razmisljati je samo pokusaj dati ili naci neki smisao prisustva hrvatskih vojnika na tudem tlu, u sasvim drugoj kulturi i vjeri i vremenu razvoja drustva, naime negdje u 16 ili 17 stoljecu, promatrano s europske strane. Ovaj bezsmislini gubitakk ljudskog zivota sad se jos sa svih strana iskoristava za poliranje nekih navodnih sucuti, koje vise manje u mojim usima zvuce kao floskule koje svi iz politike izricu. Oni i jesu stvorili uvijete za pogibije, iseljavanja, siromastvo,... . Jadno.

Avatar Idler 3
Idler 3
21:24 26.07.2019.

Zalud pisat puku kaj talibane nazivle borcima za slobodu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije