Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Imamo kapaciteta'

Hrvatski pčelari žele u EU izvesti tisuću tona meda

Pčelarstvo
Davor Puklavec/PIXSELL
22.01.2014.
u 11:23

Potpredsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Vladimir Bilek je iznio i podatke o potrošnji meda pa je prije dvije godine svaki stanovnik Hrvatske na godinu trošio oko pola kilograma meda, a danas više od 1,2 kilograma

- Želimo na tržište Europske unije izvesti najmanje 1.000 tona kvalitetnog meda, za što imamo mogućnosti i kapaciteta. Zadnje dvije godine izvoz je bio nešto manji jer smo imali štete u pčelinjacima, a i godine su bile loše, ali se nadamo kako će ova godina za hrvatske pčelare biti dobra. No, valja pčelare upozoriti na opasnosti koje pčelama prijete zbog najavljenog zahlađenja i poručujem pčelarima da dobro pregledaju košnice i u pčelinje zajednice stave mednu pogaču kako pčele ne bi uginule od gladi - rekao je potpredsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Vladimir Bilek u Vinkovcima na godišnjoj skupštini vinkovačke pčelarske udruge Nektar koja nagodinu slavi 130 godina postojanja i jedna je od najdugovječnijih hrvatskih udruga pčelara, a broji 140 članova koji imaju oko 8 tisuća košnica.

Bilek je iznio i podatke o potrošnji meda pa je prije dvije godine svaki stanovnik Hrvatske na godinu trošio oko pola kilograma meda, a danas više od 1,2 kilograma. U Hrvatskoj je oko 9.000 pčelara od kojih je 6.200 učlanjeno u neku od 144 pčelarske udruge i godišnje proizvedu 6.000 tona prvoklasnog meda koji se sve više traži u zemljama EU.

>> Kvare se pršuti i kobasice, a pčele masovno ugibaju

>> 'Pomor pčela diljem Hrvatske zvoni na uzbunu'

Komentara 4

Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:30 22.01.2014.

Jedno želja a drugo šta kažu gazde .

Avatar delminium
delminium
13:32 22.01.2014.

Europa ima problema jer u njoj jako malo proizvode med, Hrvatski pčelari su dobro umreženi i mislim da je ovo posao stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije