Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Najmanje izdvajamo za sport, a u svjetskom smo vrhu

Naslovnica 3. 12. 2018.
03.12.2018.
u 00:00

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je po izdvajanju za sport posljednja među zemljama Europske unije

Gledajući koliko se naša košarkaška reprezentacija mučila da pobijedi Mađarsku, nismo mogli zaobići činjenicu koja sigurno ima udjela u ovakvom razvoju događaja. Naime, prema podacima Eurostata iz 2016. godine, Mađarska je zemlja koja od svih država članica Europske unije najviše ulaže u sport. Od svoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) Mađari za sport i rekreaciju izdvajaju 1,12 posto, što je 18 puta više od Hrvatske.

S obzirom na to da je kod naših sjevernih susjeda upravo košarka proglašena sportom od nacionalnog interesa, ne treba čuditi ako nas baš Mađari u veljači pobijede na svojem terenu i onemoguće nam odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini.

Je li nam doista mjesto na svjetskom samitu u najpopularnijem dvoranskom sportu uz takva ulaganja u sport? A ona su, prema Eurostatovim podacima, najniža u zemljama EU i 2016. iznosila su 0,06 posto BDP-a. Doduše, stvari se pomiču, ali mikronskim koracima pa je sada to izdvajanje 0,07 što je još uvijek najmanje među zemljama EU. Kao što rekosmo, Mađari u sport i rekreaciju ulažu najviše, a s upola manje ulaganja slijede Šveđani, nakon kojih dolaze Francuzi, Luksemburžani, Nizozemci, Finci, Estonci, Danci, Česi, Španjolci i tako redom sve do posljednjeplasirane Hrvatske. Prema izvješću iz 2016., pretposljednja Malta (0,09 posto) ulagala je više u sport od Lijepe Naše.

>> Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>> Imamo malo pobačaja, a natalitet i dalje pada

>> Ovršni zakon neće u primjenu do 2020.

>> Analiza krize u Ukrajini - zbog izbora ulaze u rizik rata s Rusijom

>> Velika nagradna igra, drugi kupon - osvoji ulaznicu za Orašara!

>> Po cijeni od 15 kuna uz Večernji list dolaze i pametne rukavice

Ključne riječi

Komentara 14

LI
LizaLimenni
21:05 02.12.2018.

Ne stignemo ulagati u sport pored toliko gladnih antifasista, oni su ipak bitniji!!!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
06:57 03.12.2018.

A može i ovako. : po statistici smo među vrhu u EU po učenicima koji su sa odličnim uspjehom završili školu pa ti usporedi sa člancima novinara koji nam se svakodnevno serviraju 😂

JO
jozoblekic
22:05 02.12.2018.

Živjeli kostelić mamići ostali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije