Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA INDUSTRIJA Pregovori o proizvodnji novog izvoznog projekta

Hrvatski oklopnjaci za Makedoniju

Zahvaljujući iskustvu u proizvodnji modernih tenkova, porastao je ugled 'Đure Đakovića'
import
04.02.2006.
u 20:02

Hrvatska i Makedonija počele su pregovore o proizvodnji oklopnih vozila za makedonsku vojsku u slavonskobrodskom "Đuri Đakoviću". Neslužbeno se o tome počelo razgovarati lani. Prvi službeni sastanak održan je prije petnaestak dana u MORH-u između državnog tajnika u Ministarstvu Mate Rabotega i pomoćnika makedonskog ministra obrane Vasila Zimbakova.

Kako doznajemo, uz 126 vozila koje bi uzela Hrvatska, Makedonci bi ih uzeli 130, a da ne bi trošili vrijeme na testiranja i raspis natječaja, ugovor bi sklopili s istom tvrtkom kao i RH, austrijskim Steyrom ili finskom Patrijom. RH je ugovor trebala sklopiti do kraja prošle godine, ali je to odgođeno za prvu polovicu ove, s obrazloženjem da se proučavaju ponude, i  provjerava koja tvrtka nudi povoljnije uvjete offset programa kroz koji bi profitirala domaća industrija.

Nije zanemariva ni činjenica da Austrija predsjeda EU-om u prvoj polovici godine, ali ni to da je u drugoj nasljeđuje Finska. Iz obje tvrtke Večernjem su listu potvrdili kontakte s makedonkim predstavnicima i naglasili kako nema prepreka da se većina vozila proizvodi u "Đuri". Jedini problem, kako to vide Austrijanci, mogla bi biti nova odgoda ugovora s RH zbog uključivanja trećeg partnera.

 No, s obzirom na korist koju bi izvukle sve strane, odgoda od nekoliko mjeseci ne bi bila ni na čiju štetu. Strani bi partner, Patria ili Steyr, prodao dvostruko više vozila, Makedonci bi posao dogovorili u kraćem roku, a "Đuro" bi  počeo proizvoditi vozila za inozemnog partnera što bi mu u budućnosti mogla biti preporuka za proizvodnju za druge države u suradnji s Fincima ili Austrijancima.


Treći adut

Oklopno vozilo bi moglo postati još jedan izvozni adut naše vojne industrije, kao kaciga tvrtke Šestan-Busch ili pištolj HS Produkta. U "Đakoviću" kažu da im povećanje proizvodnje ne bi bilo teškoća, ali ne žele se službeno očitovati dok s Makedoncima ne bude sve dogovoreno. Predviđeni rok isporuke za RH od pet godina ne bi bio ugrožen, s obzirom na to da su iz tvornice prije tvrdili kako vozila za HV mogu isporučiti u upola kraćem roku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije