Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dragovoljci u Mariupolju

Hrvatski MVP još nema saznanja o dragovoljcima koji su otišli u Ukrajinu

Members of the armed forces of Ukraine attend the funeral of a Ukrainian serviceman, who was killed while taking part in battles at the airport of Donetsk, in Mariupol, a city on the Sea of Azov, January 27, 2015. European Union leaders asked their foreig
Foto: Reuters/PIXSELL
09.02.2015.
u 08:45

Je li grupa u Ukrajini svojevrsni sigurnosni rizik, u MUP-u nam nisu odgovorili

Sudeći prema reakcijama na koje smo nailazili u nedjelju, državne institucije Republike Hrvatske nisu imale pojma da se na ratištu kod Mariupolja u istočnoj Ukrajini nalazi dvadesetak naših državljana koji su ondje otišli kako bi pomogli ukrajinskim snagama. Riječ je mahom o veteranima Domovinskog rata i nekadašnjim pripadnicima međunarodnih vojnih misija, ali s njima su i dvojica dvadesetogodišnjaka, koji su u Ukrajinu otišli "vratiti uslugu" iz 1991. godine. Tada su, naime, u Hrvatsku sa svih strana Europe, pa i iz Ukrajine, stizali strani dragovoljci kako bi pomogli u obrani Hrvatske od srpske agresije.

Nije ih poslala država

– Nemamo nikakvih saznanja ni službenih informacija o tome pa ništa ne možemo ni komentirati – ustvrdila je Danijela Barišić, glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Odgovor na pitanje je li ta grupa svojevrsni sigurnosni rizik nisu dali ni u Ministarstvu unutarnjih poslova. Na naša pitanja jednostavno nisu odgovarali.

Uostalom, pitanje dobrovoljaca u Ukrajini nije baš jednostavno i na njega se dvojako gleda.

S jedne strane u javnosti postoji simpatija prema ljudima koji su otišli pomoći zemlji koja se našla u podjednako teškom položaju u kakvom je Hrvatska bila prije četvrt stoljeća.

S druge strane, odlazak na strana ratišta dvojbeno je djelo, bez obzira na to radi li se o odlasku u džihad u Siriju ili u pomoć Ukrajincima. 

– Za hrvatsku je službenu politiku najbolje da se trenutačno ne očituje i ne miješa. Ljudi su otišli organizirano, kao skupina, a ne kao pojedinci, ali nije ih poslala država, nego su na put otišli samoinicijativno. Možda u najgorem trenutku, jer je očito da se nešto iza brda valja i da će se uskoro nešto dogoditi – komentira admiral Davor Domazet-Lošo.

– Naime, Washington je objavio kako nema raskola između SAD-a i zemalja Europe po pitanju Ukrajine, no izgleda da će vrlo brzo doći do pucanja jedinstvenog stava.

Pucanje jedinstva

Hrvatska će trebati slijediti europsku politiku kakvu vode Njemačka i Francuska kako bi se izbjeglo uvlačenje zemlje u velike, stvarne fizičke sukobe.U takvim okolnostima u odlazak hrvatskih dragovoljaca ne treba se miješati, no to pokazuje da su loše postavljene i naše obavještajne službe. Krive su jer nisu na vrijeme otkrile dragovoljce prije nego što su izašli iz zemlje – zaključuje admiral Domazet-Lošo.

>>Hrvatski dragovoljci s Ukrajincima ratuju protiv Rusa

Komentara 25

Avatar earlgray
earlgray
14:03 09.02.2015.

U takvim okolnostima u odlazak hrvatskih dragovoljaca ne treba se miješati,...a da kojim slucajem idu u ISIS. ili to ne vazi za ukrainu. ili je to direktiva od gazde u washingtonu. koja jad I bijeda od drzave

Avatar Aubix
Aubix
11:39 09.02.2015.

Tako je to kad u MVP ne čitaju Večernji list. Da čitaju znali bi gdje su, kada su regrutirani, tko ih je, gdje i na koji način regrutirao, kako se zovu, a mogli bi vidjeti i njihove fotografije, znakovlje itd.

Avatar earlgray
earlgray
14:56 09.02.2015.

a ovi sto pisu o ukraincima u hrvatskoj. koji crni ukrainci. bice ih bilo dva sve skupa. , a Rusi odrzavali helikoptere u hrvatskoj u to vrijeme i Rusija 1993.g. u vijecu sigurnosti glasala za uvodjenje sankcija Srbiji. I stoto vam o to ovi americki podrepasi ne pisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije