Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog propusta

Hrvatski korisnici fondova moraju EU zbog propusta vratiti 818.000 €

\'U.S. Coins and Paper Money\'
Ilustracija
28.12.2010.
u 23:00

U Gračacu je potkraj prošle godine trebala početi s radom sirana financirana novcem europskih fondova, no rokovi su probijeni i općina mora vratiti 24.000 eura

U Gračacu je potkraj prošle godine trebala početi s radom sirana financirana novcem europskih fondova i općine, no projekt još nije ostvaren. Pravila o korištenju europskog novca nemilosrdna su – zbog probijanja rokova i drugih problema krajnji korisnik, u ovom slučaju Općina Gračac, mora u europski proračun vratiti 24 tisuće eura.

Varali na poljoprivredi

U Gračacu nisu jedini koji su se ogriješili o pravila o transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava te moraju vratiti novac – u proračun EU hrvatski korisnici moraju vratiti 818.383 eura. Usto, dva su slučaja nepravilnosti završila na Državnom odvjetništvu zbog sumnje u prijevaru: u jednom je slučaju podignuta optužnica, u drugom se obavljaju predistražne radnje. Doznajemo da je riječ o korištenju novca iz poljoprivrednog fonda SAPARD.

Nepravilnosti u projektima kontrolira Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija koji kaže kako je od trećeg tromjesečja 2006., od kada je RH preuzela upravljanje pretpristupnim programima pomoći EU i od kada službeno izvještava o nepravilnostima, do trećeg tromjesečja ove godine prijavljeno 47 slučajeva nepravilnosti u pretpristupnim programima pomoći EU.

Najčešće su povrede kršenje pravila za provedbu natječaja za javnu nabavu, nedovršavanje aktivnosti, neispunjavanje svrhe ugovora te pogrešno prikazivanje podataka, kažu u Samostalnom odjelu.

Konkretno, u jednom je slučaju korisnik prekršio proceduru vezanu uz cijenu najma jer je ugovoreni najam bio 200 eura viši od cijene predviđene u dopuštenim troškovima.

Predložili su mu raskid ugovora, što je korisnik i učinio. U nekoliko slučajeva posrijedi su bile nepravilnosti u javnom natječaju: korisnik je naveo marku proizvođača ili robe, a potom je natječaj morao biti poništen i ponovljen. Drugi je korisnik pak odgovor na upit jednog od potencijalnih ugovaratelja uputio samo njemu, a ne i ostalim potencijalnim ugovarateljima. Postojao je slučaj kad korisnik nije ispunio aktivnost koju je naveo u programu – iako je bilo dogovoreno da će trening "odraditi" nakon završetka projekta, ipak su tražili povrat novca za tu aktivnost s napomenom da će novac isplatiti kad trening bude proveden.

Najčešći raskid ugovora

Posljedice i kazne ovise o vrsti nepravilnosti i fazi projektnog ciklusa. Najčešće se raskine ugovor, ponavlja se natječaj, obustavi se plaćanje ili se iznos nepravilnosti umanjuje završnim plaćanjem po ugovoru. Kad je završno plaćanje već obavljeno, traži se povrat pa se ide i na ovrhe. Sumnja li se na prijevaru, slučajevi se prosljeđuju Državnom odvjetništvu.

Komentara 47

UK
Ugo Kajvez
23:02 28.12.2010.

Uahahahahahahahahahahahahahaha .............. . Inače pogledajte ....... youtube ........... . Alex Jones - Gerald Celente - Trends forecast for 2011 - part 1 of 3

OB
-obrisani-
23:33 28.12.2010.

Jelda,bas je ta EU bezobrazna... Birokracija na svakom koraku..... :-)

OB
-obrisani-
23:42 28.12.2010.

Za laku noc samo jos ovo.... Mi smo jos miljama udaljeni od EU,ali smo ih poceli vec sada *.............vati.... Nece ici ,nece to dobro biti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije