Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mobitel iz kine

Hrvatski inspektori utvrdili da su mobiteli ACE MOBILE rizični

mobiteli telefoniranje
VL
14.04.2011.
u 10:30

Proizvod ne udovoljava hrvatskim propisima jer nije označen oznakom sukladnosti (CE), nego zavaravajućom oznakom

Kineski mobitel marke ACE MOBILE, model Cali Dual SIM, predstavlja rizik za potrošače, utvrdili su inspektori elektroničkih komunikacija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nakon obavljenog inspekcijskog nadzora nad uvozom radijske opreme i telekomunikacijske terminalne opreme (RiTT) u Republiku Hrvatsku.

Sporni mobitel preko portala eBay naručila je i platila američka tvrtka Digital Tech International Inc. iz Miamija, a proizvod ne udovoljava hrvatskim propisima jer nije označen oznakom sukladnosti (CE), nego zavaravajućom oznakom.

Izjavom o sukladnosti utvrđuje se da RiTT oprema udovoljava bitnim zahtjevima zaštite zdravlja i sigurnosti korisnika, elektromagnetske kompatibilnosti, u pogledu projektiranja i proizvodnje radijske opreme kako bi se izbjegnule štetne smetnje te drugim kao što su zahtjevi koji se odnose na mogućnost umreženog rada s drugim uređajima i slično, pojasnili su iz Ministarstva.

Mobitel je vraćen pošiljatelju i nije ga moguće uvesti, stavljati na tržište niti koristiti u Hrvatskoj jer ne udovoljava uvjetima iz čl. 12 Pravilnika o radijskoj opremi i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi (RiTT), kao niti čl. 31. Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti.

Komentara 3

VU
vulgaris
11:28 14.04.2011.

Vjerojatno mu je sva štetnost u tome što je prejeftin i predstavlja konkurenciju velikim igračima koji u šaci imaju ovu državu, njena ministrarstva i koji nam kroje propise o tome što je za nas dobro, a što ne.

DU
Deleted user
15:29 14.04.2011.

vulgaris ajdde molim te ne pričaj gluposti domaći sam proizvođač elektrovozila/ u biti jedini/ i to radim od 1992, i imam potrebne certifikate ali zbog najezde izvana, unutarnjih kokošara/koji sklepaju elektrokolica/ ja sam famozno uvijek preskup. Certifikacija košta...... Znaš kupišš po kili željeza prefarbaš i evo love/ uostalom na tome su svi viličari digli veliku lovu......./ A vi koji dodjeljujete pluseve ne pritiskajte bezveze jer ono što ne znate nemojte niti komentirati U nadi shvaćanja pozdrav

CO
covjek
17:24 14.04.2011.

Inspektori elektroničkih komunikacija su utvrdili da to ne valja zbog lažne naljepnice?! Da, kao mobiteli poput iPhone-a koji se rade u Kini imaju odgovarajuću naljepnicu pa su po toj logici ispravni?! I zadnje i najvažnije,u ovoj državi postoji toliko stvariri koje ne valjaju,a mi inspektiramo kineske mobitele koje su platili Amerikanci? Dečki, pravilnik vam je stvarno jedna velika RiTT.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije