Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tibor Varadi

'Hrvatski i srpski pravni stručnjaci će u Haagu morati dokazivati nedokazivo'

sudnica čekić
Band Photo / Pixsell
22.02.2014.
u 14:51

U izjavi ovoj agenciji, Varadi podsjeća da Haaški tribunal nije nikoga s prostora bivše zajedničke države, ni optužio niti osudio za genocid na području Hrvatske te da bi taj stav Tribunala mogao biti relevantan za MSP, jer je to i do sada bila praksa

Ekspert međunarodnog prava Tibor Varadi drži kako bi za Srbiju i Hrvatsku najbolje bilo povlačenje tužbe za genocid, jer će u protivnom pravni eksperti morati dokazivati nešto čega nije bilo, ali je malo vjerojatno da će tužbe dvije zemlje povući jer se bliži početak usmene rasprave na Međunarodnom sudu pravde, javlja agencija Tanjug.

U izjavi ovoj agenciji, Varadi podsjeća da Haaški tribunal nije nikoga s prostora bivše zajedničke države, ni optužio niti osudio za genocid na području Hrvatske te da bi taj stav Tribunala mogao biti relevantan za MSP, jer je to i do sada bila praksa. - Poznato je da Tribunal ima znatno više sredstava, instrumenata i mogućnosti za utvrđivanje činjenica. Zbog toga je MSP do sada uglavnom uvažavao nalaze Tribunala i vjerujem da će se ta praksa nastaviti - kaže Varadi i objašnjava kako je genocid najteže kazneno djelo, "ali se u javnom govoru više koristi kao simbol nego kao pojam sa specifičnim pravnim sadržajem". Varadi drži kako je u ratu 90-tih bilo ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, ali za genocid još nitko u Haagu nije odgovarao niti je osuđen.

- Ako se tvrdnje udaljuju od stvarnosti, vjerojatno će se strasti uskovitlane tim tvrdnjama još više udaljiti od stvarnosti, doći će i do nadmetanja simbola - ocjenjuje Varadi dodajući kako su kroz povijest razni sudovi, kako međunarodni, tako i nacionalni u više navrata utvrdili odgovornost pojedinaca za genocid ali ni jedna država nikada nije proglašena krivom za genocid.

>> Miljenić: 'Više ne postoje šanse da povučemo tužbu protiv Srbije'

Komentara 11

DU
Deleted user
16:42 22.02.2014.

Tibore ne sekiraj se. Bitno je da se službeno ustanovi, tko je koga napao, popalio, popljačkao, poubijao, razrušio, rastjerao, u jame zakopavao pa premještao, odvodio u roblje u srbiju i.t.d. Bez nervoze Tibore, sve će doći na svoje mjesto.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
17:30 22.02.2014.

Mama ti se ne moze dokazati...Da se takve pita vec bi u Vukovaru na mjestu masovne grobnice sagradili neki trgovacki centar.

BK
B Kosa
21:49 23.02.2014.

kako nikoga nije osudio di je slobo, Seselj i mnogi zna se i cija je bila JNA i odakle su dolazili vojka i tenkovi ispracani sa cvijecem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije