Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješan program

Hrvatski i češki vojnici obučavaju se u Zemuniku za operaciju ISAF-a

zemunik, obuka vojnika (1)
Foto: Željko Mršić/Pixsell
1/8
10.05.2012.
u 13:13

Projekt zajedničke obuke, u kojoj sudjeluje 19 pilota i tehničara, sufinancira multinacionalna helikopterska inicijativa, a obuka samo jednog pilota stoji oko 35.000 eura.

– Radimo na obučavanju i pripremi za obuku hrvatskih i čeških zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara koji će biti upućeni u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu – rekao je ministar obrane Ante Kotromanović za posjeta zračnoj bazi Zemunik pokraj Zadra gdje se od 30. travnja provodi tečaj zajedničke obuke.

Prema ministrovim riječima, ovaj je program toliko uspješan da su interes za uključivanje u njega pokazale i druge zemlje NATO-a iz regije, što je veliko priznanje i hrvatskom zrakoplovstvu i državi u cjelini.

Letačka obuka provodi se na helikopterima Mi-171 Sh, a prethodila joj je jednotjedna obuka na simulatoru u Ostravi u Češkoj. Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu postrojbi SAD-a. Zapovjednik je tečaja pukovnik Michael Križanec koji kaže da se potreba za ovakvom obukom pokazala nakon što su se prošle godine vratili iz Afganistana i shvatili da imaju određenih nedostataka u obuci jer nisu znali što će ih sve tamo dočekati.

– Jedan od najvećih problema bio je iznimno težak teren za letenje u Afganistanu, gdje su nadmorske visine polijetanja iste kao najviša točka u Hrvatskoj, prašnjavi tereni, uigranost kada je u formaciji 4, 5 helikoptera. Sve te procedure koristimo i u ovoj obuci tako da, kada dođemo u Afganistan, budemo spremni od prvoga dana, po principu "plug and play" – objasnio je pukovnik Križanec.

Projekt zajedničke obuke, u kojoj sudjeluje 19 pilota i tehničara, sufinancira multinacionalna helikopterska inicijativa, a obuka samo jednog pilota stoji oko 35.000 eura.

Ključne riječi

Komentara 9

PE
pejickat
14:32 10.05.2012.

Vrtolet , kupujte domace , provjereno i pouzdano , IMT traktorce , \"tzv. Ferkic\". Dokazan kao najpouzdanije sredstvo u olujnim vremenima!

OB
-obrisani-
14:37 10.05.2012.

kroxs po svedočenju vaših brigadira (šta god to bilo) ameri su vam dobro pomagali te 1995 godine red je da im se odužite.....jope neka galicija

OB
-obrisani-
14:18 10.05.2012.

duge gaće ponesite...hladno je kod staljingrada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije