Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNA ČAROLIJA

Hrvatski gradovi počeli s adventskim programima: Kočije, panoramski kotači, ured Djeda Mraza...

Atmosfera na zagrebačkom Adventu
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/14
03.12.2023.
u 14:33

Posjetitelji će moći uživati u slanim i slatkim delicijama te brojnim koncertima raznih glazbenika

Gotovo svaki grad u Hrvatskoj ovu je subotu započeo svoju božićnu čaroliju – uz pjesmu, ples, druženje uz blagdanske delicije, adventski su programi i službeno otvorili vrata posjetiteljima koji do kraja godine, ponegdje i do 7. siječnja, mogu uživati u brojnim događanjima. Zadar je svoj Advent započeo prvi: još 24. studenoga koncertom Tonyja Cetinskog na Trgu Petra Zoranića koji je i središnje mjesto cijelog Adventa, pa i Dječjeg adventa, a na Trgu pet bunara smješteno je 25 ugostiteljskih kućica. Osim Cetinskog, nastupit će i Opća opasnost, klapa Rišpet, Vatra, Matija Cvek...

Advent u Zagrebu počeo je sinoć, odvijat će se na čak 15 lokacija po gradu: Ledeni park, Ledena bajka, Fuliranje i Zrinjevac, Advent u zoološkom tek su neke od lokacija koji nude mnoštvo atraktivnih sadržaja, a posjetitelji će se gradom moći voziti i u kočiji. Ugostiteljska ponuda nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a blještave lampice i ukrasi po ulicama i trgovima te bajkovito ukrašeni izlozi upotpunit će blagdansku čaroliju Zagreba.

Zabavno će biti i u Varaždinu gdje posjetitelje čeka više od tisuću četvornih metara ledenih površina, 40 metara dug ledeni tobogan, panoramski kotač u Gajevoj ulici, druženja na Stančićevu trgu... U Varaždinu će se na osam lokacija odvijati više od 130 programa i koncerata koji je Turistička zajednica isplanirala za Advent koji je počeo 1. prosinca, a završava 7. siječnja.

– Najčuvanija tajna ovogodišnjeg varaždinskog Adventa je u dvorištu palače Sermage, gdje se smjestio Čarobni grad Djeda Mraza, koji će zasigurno biti hit ovogodišnjeg Adventa – kažu u gradskoj Turističkoj zajednici koju vodi Jelena Toth. Koncerte će održati Abba Ring, Romantix, Neki to vole vruće, Pavel, Beatles tribute band The Bestbeat, Mirko Švenda Žiga, Bojan Jambrošić, Rebecca Posavec...

I u Osijeku je počela čarolija Božića. Čarobna barokna Tvrđa ponovno je glavna kulisa Adventa u Osijeku koji je počeo prvog dana prosinca, a održava se na tri lokacije u staroj gradskoj jezgri koje će biti povezane u jednu bajkovitu adventsku priču. Kućice sa slanim i slatkim delicijama, suvenirima i domaćim proizvodima smjestit će se tako na Trgu Jurja Križanića, gdje će posjetitelji moći uživati u pečenim kobasicama, sarmicama, fritulama, kuhanom vinu... Raskošno ukrašeni borovi i zanimljive instalacije privlačit će goste na Trg sv. Trojstva, a tamo je i ove godine najveći panoramski kotač u Hrvatskoj. Barokne zgrade u Tvrđi postat će i pozornica za tematski festival svjetla.

Najmlađe će zasigurno razveseliti Središnji ured Djeda Mraza u Osijeku te lunapark u Parku kralja Držislava, ali i klizalište Sokol. Blagdanski ugođaj moći će doživjeti i u vožnji božićnim tramvajem koji je osvijetljen s više od 30.000 božićnih lampica i u kojem mogu pogledati blagdansku predstavu.

Čak 82 programa odvijat će se do kraja godine na 12 lokacija za vrijeme Adventa u Karlovcu. Kino Edison, stari grad Dubovac i Aquatika tek su neke od lokacija, a 15. prosinca počinju i Blagdani u promenadi nastupom Vesne Pisarović u Glazbenom paviljonu oko kojega će biti postavljane kućice s bogatom ponudom blagdanskih poklona i delicija i gdje će biti održan i sajam obrtnika. Karlovčani pozivaju i na 4. Adventsku utrku koja se trči po gradu te na doček Nove u koju će vas uvesti Begini i Učiteljice. Na Advent možete i u Ogulin, Opatiju, u Rijeku gdje posjetitelje čeka i čarobni Advent na Gradini koja je osvijetljena s čak 12 kilometara lampica. Čak 500 elemenata imaju jedinstvene ručno rađene jaslice među stoljetnim zidinama Gradine, a ove godine na Gradini je novitet violina visoka šest metara, u potpunosti ukrašena lampicama. Kuća Djeda Mraza za mališane na Trsatskoj gradini ove će se godine preseliti u Mir junaka.

Šibenska Adventura GREENtanje u Parku ove se godine smjestila na Poljani i u Kući umjetnosti Arsen. Šibenik je ponosno predstavio plastic free i zero waste Advent pa će se nazdravljati iz višekratnih čaša.

U Dubrovniku je blagdanska čarolija počela koncertom; jubilarni 10. Dubrovački zimski festival jučer je na Stradunu otvorilo Prljavo kazalište, a pozornicu će kroz adventski period zauzeti mnoštvo domaćih zvijezda. Uživat će veliki, ali i mali na Dječjem zimskom festivalu. Pozvani ste i na Advent u Vukovaru, Splitu, Puli....

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije