Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje u EU

Hrvatski građani i poduzetnici lakše će osvajati druga tržišta

'slavonija, virovitica, 18.05.2011. razbije li se bocica sa antineoplasticnim lijekom kojeg rabi medicinska sestra neda dusak u opcoj bolnici virovitica, prijeti joj kontaminacija, pa i nastanak malig
'Marija Lovrenc/VLM'
13.02.2012.
u 00:01

Naši poduzetnici i njihove obitelji mogu boraviti u drugoj državi članici EU ako ondje šire poslovanje

Pravo poslovnog nastanjivanja jamči uklanjanje svih diskriminatornih ograničenja i barijera. Primjerice, ograničenja kao što su uvjet stalnog boravišta, odnosno obveza pribavljanja potvrda o profesionalnim referencama poduzetnika pri raznim nacionalnim tijelima te procjena zasićenosti tržišta određenom uslugom i proizvodom, nisu dopušteni. Svrha je osigurati pristup tržištu svih država članica EU kroz započinjanje i obavljanje gospodarske djelatnosti (bilo putem osnivanja trgovačkih društava, podružnica ili kao samozaposlene osobe) na jednak način i pod jednakim uvjetima kao i poduzetnici države članice na čije se tržište ulazi.

Tako je započinjanje i obavljanje samostalne djelatnosti raznih oblika hrvatskih trgovačkih društava, odnosno obavljanje slobodne djelatnosti ili obrta, koje bi obavljali hrvatski građani na teritoriju drugih država članica, omogućeno pod posve ravnopravnim uvjetima kao i državljanima i trgovačkim društvima te države članice. Naravno, i državljani država članica, bilo fizičke ili pravne osobe, imat će ista prava pri započinjanju i obavljanju gospodarske djelatnosti na hrvatskom tržištu. Svakako treba spomenuti kako pravo na obavljanje djelatnosti u svojstvu samozaposlene osobe podrazumijeva pravo državljana država članica EU na ulazak i boravak u državi članici u kojoj se namjerava obavljati spomenuta djelatnost. Ta prava proširena su i na članove obitelji poduzetnika, koji širi svoje poslovanje na tržište druge države članice u svojstvu samozaposlene osobe. Jedine dopuštene iznimke, na temelju kojih je moguće ograničiti pravo poslovnog nastanjivanja jesu razlozi javnog poretka, javne sigurnosti i javnog zdravlja. Ipak, ograničenja opravdana ovakvim iznimkama vrlo su rijetka.

Nadalje, uzajamno priznavanje kvalifikacija svakako pruža mogućnost za hrvatske građane da, na temelju kvalifikacije stečene u Hrvatskoj, obavljaju djelatnost na području druge države članice EU. Na ovaj način izbjegavaju se nepotrebni troškovi dvostrukih testiranja, certificiranja, zadovoljenje dodatnih uvjeta, priznavanje kvalifikacija i sl. Ista prava vrijede za državljane država članica EU u odnosu na obavljanje djelatnosti na hrvatskom tržištu, na temelju kvalifikacija stečenih u drugoj državi članici EU. Ipak, po stjecanju punopravnog članstva Hrvatske u EU, države članice obvezne su bez ikakvih dodatnih uvjeta priznati isprave o formalnoj osposobljenosti doktora medicine s temeljnom izobrazbom, doktora medicine specijaliste, odnosno medicinske sestre opće njege te doktora dentalne medicine i doktora dentalne medicine specijalista, primalje, magistra farmacije i arhitekta.

Moguće poteškoće koje nastaju zbog različitosti administrativnih sustava država članica prevladavaju se u okviru Informacijskog sustava unutarnjeg tržišta (engl. Internal Market Information System). Taj sustav omogućuje brzu i učinkovitu komunikaciju između tijela na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u različitim državama članicama. Tako primjerice, poteškoće koje nastaju zbog jezičnih različitosti, odnosno određivanja nadležnih tijela za pojedina pitanja u području priznavanja kvalifikacija prevladavaju se na jednostavniji i učinkovitiji način u okviru Informacijskog sustava unutarnjeg tržišta u području država članica Europskoga gospodarskog prostora.

Mogućnost korištenja SOLVIT mreže za hrvatske građane i poduzetnike značit će mogućnost rješavanja spornih pitanja, izvan sudskih postupaka. Djelovanje SOLVIT centara, koji su uspostavljeni u svakoj državi članici EU (uključujući i Norvešku, Lihtenštajn i Island), omogućuju rješavanje pritužbi u okviru nacionalnih administrativnih aparatura država. Tako, primjerice, ako dođe do problema pri pokušaju pristupa tržištu izvan države poduzetnika, odnosno pri priznavanju kvalifikacija u svrhu obavljanja djelatnosti na tržištu države izvan države u kojoj je kvalifikacija stečena, SOLVIT pomaže u mirnom rješavanju spornih pitanja u roku od najkasnije deset tjedana.

Na taj način hrvatski građani i poduzetnici mogu jeftinije, brže i učinkovitije širiti svoje poslovanje na druga tržišta, ali i izbjeći nepotrebna odugovlačenja i trome postupke priznavanja stečenih kvalifikacija u cilju obavljanja djelatnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
17:10 14.02.2012.

Da je taj naslov istinit onda bi zagrebačka burza i CROBEX već odavno bili probili strop, ........... ali nije, dakle sve što se priča kako je EU dobar za hrvatsku privredu je obmana ................ buza i vrijednosti dionica ............ ne lažu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije