Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNA RASPARAVA U STRASBOURGU:

Hrvatski eurozastupnici za federalizam u BiH

Tonino Picula
Foto: Screenshot Youtube
1/3
16.02.2017.
u 17:15

Hahn, EK: Unija nema nadležnost da to propisuje

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su preksinoć, uoči izglasavanja rezolucije EP-a jučer u Strasbourgu, da je federalizam, a ne unitarizam iz Sarajeva ili separatizam iz Banje Luke jedini pravi put za Bosnu i Hercegovinu, no zbog takvog stava bili su izloženi kritikama pojedinih kolega, a činilo se da im nedostaje i ključna potpora Europske komisije.

– Federalizam je jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u BiH. To je srednji put kojim se zemlja treba vratiti iz dva desetljeća dugog traženja modela kako pomiriti tri zajednice koje su prošle težak rat i traže zajedničku budućnost uz uvažavanje svojih različitosti – rekla je HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko.

– Principi konstitutivnosti i federalizma vrlo su važni za funkcioniranje tako složene i asimetrične države kakva je BiH. Njihovo daljnje kršenje izložilo bi stabilnost zemlje većim rizicima od bilo kakvih vanjskih pritisaka – kazao je i SDP-ov Tonino Picula.

No, u žustroj raspravi čuli su se i potpuno suprotni tonovi: – Federalizacija je deminutiv za daljnje etničko dijeljenje BiH – poručio je u raspravi švedski europarlamentarac bosanskog podrijetla Jasenko Selimović.

Tekst rezolucije o BiH – koja nije obvezujuća, a usvojena je s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih – ipak poziva na reformu izbornog zakonodavstva pri čemu treba “uzeti u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja”.

Rezolucijom EP-a zastupnici traže i hitnu provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru, oko čega EP “izražava žaljenje što je nakon šest godina zbog stalnih neslaganja između političkih čelnika građanima Mostara ponovno uskraćeno njihovo demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike”.

Snažno se osuđuje i “neprihvatljivo nasilje nad službenicima koji rade na izborima u Stocu” te se pozivaju nadležna tijela da provedu istragu “nad svim činovima nasilja i izbornim nepravilnostima”.

U ime Europske komisije, koja je po ovom pitanju puno važnija institucija EU od Parlamenta, u raspravi je sudjelovao europski povjerenik Johannes Hahn.

– Što se tiče referiranja na federalizam i konstitutivne narode, EU nema nadležnost propisivati organizaciju zemlje sve dok zemlja zadovoljava propise EU – poručio je Hahn. 

>> Federalizam je rješenje za BiH

>> Čović: Podržavamo federalizaciju BiH, a ne treći entitet

Komentara 7

Avatar comparator
comparator
19:49 16.02.2017.

Jakovčić oduvijek radi u interesu naše štete ! To je poznata politika destrukcije Hrvatske jer je stabilna Hrvatska i čisti računi na Balkanu rak rana komunizma i jugoslavenstva gdje ovakvi kao Jakovčić nalaze svoje političko utočište i ništa više . Naša vanjska politika treba forsirati svoja rješenja kao izlaz iz krize identiteta koji u toj državi sklepanoj na silu oduvijek postoji . Muslimani žele Bosnu prikazati kao svoju što nije istina jer Hercegovina zapravo nikada nije bila turski pašaluk nego pokrajina katolika i Hrvata koja je tek bila okupirana od turaka.

CI
cinbenik
20:06 16.02.2017.

Krenuli za prisajedinjenhe Hercegovine sa HDZeom....mnogi stradaše prodaje se ognjišta vjekovna Posavcima,rastjerale Hrvate Bosne.....potpisaše sve sporazume,a onda godinama ruše potpisano ,zagovaraju treći .......nakon visedeceniske HDZe vlast ,sada traže federalizaciju......Tko ZNA SE ,šta će tražiti poslije 20 godina,ako za to vrijeme i ostane neki Hrvat u BiH sa HDZe unistavackom vladavinom legalnih predstavnika........Uopće nema promjene ili bio Komsic iz reda Hrvata ili bio lažni domoljub Civic ,legalni predstavnik Hrvata ......MKMPiske unistise sve Hrvatsko.

ČA
čarapan
21:53 16.02.2017.

A što se nigde nečuje glas hrvata iz BiH, hteli ste pakt sa Izetbegovicem sad izvolite..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije