Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
programom u vukovaru

Hrvatski Crveni križ obilježio 20 godina od međunarodnog priznanja

crveni križ
Branimir Bradarić
16.12.2013.
u 16:45

Uz brojne goste na svečanosti HCK nazočila je i Vukovarka Binazija Kolesar kojoj je prošloga tjedna predsjednik RH Ivo Josipović uručio Medalju Florence Nightingale

Prigodnim programom danas je u Vukovaru Hrvatski Crveni križ organizirao svečanost povodom 150 godina od Međunarodnog priznanja pokreta Crvenog križa i Crvenoga polumjeseca. Isto tako današnji dan je iskorišten i za obilježavanje 135 godina humanitarnog djelovanja Crvenog križa u Hrvatskoj, 60 godina darivanja krvi i 20 godina od kako je Hrvatski Crveni križ priznat i postao ravnopravan član ove međunarodne organizacije.

- Vjerojatno mnogi nisu bili svjesni kolika je bila prekretnica kada je davne 1859. godine Henry Dunant prolazio pokraj Solferina i vidio 40.000 ranjenika i pokrenuo nešto što je spojilo pravo i pravdu, humanost. Crveni križ je danas najveća svjetska organizacija nakon UN-a koja broji 188 članica diljem svijeta, a do sada je četiri puta dobila Nobelovu nagradu za mir, rekao je predsjednik HSK Josip Jelić.  Dodao je i da je kao predsjednik HSK posebno ponosan na njegovu ulogu u Domovinskom ratu kada su dragovoljnim darivanjem krvi spašeni životi 35.000 ranjenika.

Uz brojne goste na svečanosti HCK nazočila je i Vukovarka Binazija Kolesar kojoj je prošloga tjedna predsjednik RH Ivo Josipović uručio Medalju Florence Nightingale koja je najviše svjetsko priznanje koje mogu primiti medicinske sestre. Kolesar je tijekom Domovinskog rata obnaša dužnost glavne sestre vukovarske ratne bolnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije