Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. put u povijesti

Hrvatski Crveni križ postao član Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenoga križa

Hrvatski Crveni Križ
Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.11.2017.
u 14:37

Izbor HCK-a u Glavni odbor najveće humanitarne mreže na svijetu, ojačat će međunarodnu suradnju i omogućiti nove prilike za razvoj HCK-a, ali i cijele Hrvatske, navode u priopćenju.

Hrvatski Crveni križ (HCK) po prvi puta u svojoj 140-godišnjoj povijesti postao je član Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, izvijestili su u utorak iz te humanitarne organizacije koja ističe da će im ta nova uloga omogućiti da na svjetskoj razini artikuliraju potrebe naše zemlje.

U to najviše tijelo Pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca izabrala ga je Glavna skupština Međunarodne federacije koju čini 920 delegata iz 188 zemalja svijeta. HCK je podržalo čak 110 zemalja.

Sljedeće četiri godine HCK će sudjelovati u upravljanju Međunarodnom federacijom te će svojim radom pridonijeti jačanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pred kojim se nalaze složeni globalni izazovi poput sve češćih prirodnih katastrofa i rastućeg broja izbjeglica, siromašnih, bolesnih i ostalih ranjivih skupina, 

Izbor HCK-a u Glavni odbor najveće humanitarne mreže na svijetu, ojačat će međunarodnu suradnju i omogućiti nove prilike za razvoj HCK-a, ali i cijele Hrvatske, navode u priopćenju.

"Sudjelovanjem u upravljanju Međunarodnom federacijom, HCK će moći implementirati znanja i iskustva stečena tijekom odgovora na krizne situacije i time dati svoj doprinos razvoju Međunarodnog pokreta te tako ostaviti neizbrisivi trag HCK-a, njegovih djelatnika i volontera u Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca“, kazao je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

"Sada ćemo moći izravno sudjelovati u kreiranju važnih odluka i zadaća, a to će nam dati priliku da na svjetskoj razini artikuliramo potrebe naše zemlje", naglasio je.

Glavni odbor tijelo je koje odlučuje o radu Međunarodne federacije između sjednica Glavne skupštine, broji 27 članova, a uz HCK, u njemu se još nalaze i predstavnici nacionalnih društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca iz Danske, Velike Britanije, Španjolske, Gruzije, Libije, Zimbabvea, Nigerije, Konga, Etiopije, Fidžija, Palestine, Bangladeša, Irana, Republike Koreje, Antigve i Barbude, Haitija, Argentine, Hondurasa i Kanade.

Potpredsjednici Glavnog odbora dolaze iz Turske, Senegala, Venezuele i Kine.

Osim članova Glavnog odbora, na skupštini je izabran i novi predsjednik Međunarodne federacije. Tu zadaću preuzeo je Francesco Rocca, predsjednik Talijanskog Crvenog križa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije