Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u ministarstvu

Hrvatski autoprijevoznici u problemima zbog primjene novog njemačkog Zakona o minimalnoj plaći

autobusni kolodvor
Foto: Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
21.01.2015.
u 19:57

''Republika Hrvatska će se pridružiti zajedničkoj inicijativi, odnosno pismu istočnih zemalja članica Europske unije (Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Litva, Rumunjska, Bugarska) upućenom ministrima rada i prometa Republike Njemačke u cilju rješavanja nastalih problema'', priopćilo je Ministarstvo rada.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je sastanak o problemima hrvatskih autoprijevoznika zbog primjene novog njemačkog Zakona o minimalnoj plaći, priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Naime, Zakonom o minimalnoj plaći koji je na snagu u Njemačkoj stupio početkom ove godine propisano je da se svim radnicima koji obavljaju obavljaju poslove prijevoza na njenom teritoriju isplaćuje minimalna plaća u visini od 8,5 eura po satu, a sastanak je održan kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za hrvatske autoprijevoznike.

''Republika Hrvatska će se pridružiti zajedničkoj inicijativi, odnosno pismu istočnih zemalja članica Europske unije (Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Litva, Rumunjska, Bugarska) upućenom ministrima rada i prometa Republike Njemačke u cilju rješavanja nastalih problema. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pridružit će se i inicijativi navedenih država prema Europskoj komisiji kako bi se razjasnilo i utvrdilo, u skladu s važećom pravnom stečevinom, jesu li radnici u međunarodnom transportu, osobito kada su u tranzitu, izaslani radnici na koje se primjenjuju njemački radni uvjeti.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osigurati kontaktnu točku za komunikaciju kako s nadležnim tijelima Republike Njemačke radi prikupljanja informacija, tako i s hrvatskim prijevoznicima radi njihova informiranja o načinu postupanja. Sve informacije o poteškoćama i problemima s kojima će se prijevoznici susretati bit će dostavljene i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova radi poduzimanja diplomatskih aktivnosti. Osim toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zatražit će od nadležnih tijela Republike Njemačke preciznu informaciju koja su sve davanja uključena u navedenu minimalnu bruto plaću od 8,5 eura po satu'', navodi Ministarstvo.

>> Za čistiji transport prijevoznicima odobreno 9,7 mil. kn

Komentara 6

DU
Deleted user
20:08 21.01.2015.

Uglavnom su drug Zoka i banda opet našli u problemima i činjenici da je minimalna plaća prijevoznika u Njemačkoj višestruko veća negoli normalna plaća prijevoznika u Hrvatskoj... i inače nam se često spočitavalo kako su nam djelatnici preplaćeni ne nisu čak su na razini četvrtine i petine plaće koju poslodavci plaćaju u Njemačkoj, ali imamo neefikasnu i preskupu birokraciju koju treba nahraniti... iako bi bilo bolje da se svinje nahrane s tom birokracijom

TA
tajgan
21:10 21.01.2015.

A jeste nouna,ili ti ga partijski bilten"piši samo kad se mora". Problem sa prijevoznicima je bio najavljivan i dok još nije stupio na snagu. Ali vama je bilo više stalo do peglanja lika i djela Ive Josipovića i retard Vlade. A radna mjesta i dobrobit RH i tu ste na istoj liniji sa sa prozvanima.

DU
Deleted user
20:18 21.01.2015.

pa hrvatska ne moze vise placati vozace kamiona , jer mora davati za pemzije koje su od 15 pa do 25 000 kuna mjesecno .zna se tko ima pravo na te nebeske poklone za odanost partiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije