Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOGIJA Dravska se liga bori protiv kanaliziranja rijeke Drave

Hrvatske vode planiraju uništiti zoološki rezervat

Prosvjed protiv Hrvatskih voda
Foto: Josip Maljak
24.10.2008.
u 13:29

- U povodu radova koje su najavile Hrvatske vode na ušću rijeke Mure u Dravu, na samom ušću u Legradu pokraj Koprivnice, nazvanom Veliki Pažut, održana je konferencija za novinare.

- Zahvat je nasilno zadiranje u područje zoološkog rezervata. Hrvatske vode planiraju kanalizirati korito Drave, jedine očuvane nizinske rijeke u Europi, pod izlikom očuvanja mađarske pruge. Ovo je zaštićeno ušće iznimno blago kojem prijeti potpuno uništenje. Stanište je velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, a ovdje cvate i endemska biljka kebrač - napomenuo je biolog Goran Šaferek.

U udruzi Dravska liga tvrde da opasnosti za Mađarsku nema jer će Drava za nekoliko godina sama stvoriti novi tok.

- Plan kanaliziranja Drave je ekološka katastrofa, a ovakva uprava vodama na razini je kamenog doba i protivi se europskim standardima - istaknuo je Austrijanac Arno Mohl iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode, koji je na ušće stigao ravno iz Beča.

- Razvojem erozije Drava će ući u sadašnje korito Mure, što će za posljedicu imati pritisak toka na mađarsku obalu pa inicijativu za prokop na ušću imaju Mađari - rekla je Helena Iveković iz Hrvatskih voda.

Helena Hečimović iz Dravske lige napomenula je da je žalosno što financijskim sredstvima Europske unije Mađari planiraju uništiti naše prirodno blago.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije