Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatske vode dozvolile ispuštanje fekalija u rijeku Novčicu

Lički SDP zatražio je ostavku gradonačelnika Gospića zbog nedovršenog kanalizacijskog sustava.
23. studenoga 2011. u 16:08 0 komentara 110 prikaza
sdp, hdz (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

U razmaku od dva sata dvije tiskovne konferencije u Gospiću bile su na temu kanalizacijskog sustava koji na području središnjeg ličkog grada, a i šire, još nije uveden.

Nikola Maras, čelnik županijskog odbora SDP-a, kazao je da prvenstveno zbog političke odgovornosti traži ostavku Milana Kolića, gradonačelnika Gospića, zbog nedovršenog kanalizacijskog sustava i pročistača otpadnih voda koje se zasad slijevaju u rijeku Novčicu koja protječe kroz grad. Tvrdi da se ovdje radi i o ekološkom problemu.

– U Gospiću imamo poprilično velik ekološki problem jer se fekalne otpadne vode izlijevaju u rijeku Novčicu pa smo na Gradskom vijeću postavili pitanje o tome problema – kazao je Maras napominjući da vjeruju kako se zakon u više stvari nije poštivao.

SDP traži ostavku gradonačelnika

– Bivša, ali i sadašnja lokalna vlast u razdoblju od nekoliko desetljeća nije uspjela završiti gradski pročistač otpadnih voda i fekalija. Zbog toga danas svjedočimo direktnom ispuštanju fekalija u Novčicu. Osim zagađenja vode, grad se nosi s nesnosnim smradom. I sami smo se uvjerili u situaciju na terenu. Pročistač je zapušten i zapostavljen – tvrde iz gradskog SDP-a.

Maras tvrdi kako je uvjeren da postoji politička odgovornost gradonačelnika Kolića u ovome slučaju.
– Ovo je četvrti mandat gradonačelniku i ovoga trenutka tražimo ostavku gradonačelnika Kolića jer snosi veliku političku odgovornost za taj nerazriješeni projekt. U taj je sustav uloženo više milijuna kuna, a veliko je pitanje hoće li se i kada će se staviti u funkciju te je li sve bilo legalno – poručuju.

Na konferenciji gradonačelnika Milana Kolića, uz kojeg su cijelu situaciju s kanalizacijom objasnili i stručni ljudi, dobiven je detaljan odgovor o problemu.

Novinarima je priložen dokument u kojem jasno piše da su Hrvatske vode izdale vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u rijeku Novčicu i to 900 kubičnih metara dnevno.

Dozvola Hrvatskih voda

– U dokumentu piše da se "komunalne otpadne vode trebaju ispuštati u Novčicu na obilježenom kontrolnom mjernom mjestu na kojem se mora vršiti ispitivanje komunalne otpadne vode" što se u potpunosti poštuje. Također se navodi da je "korisnik dužan rekonstruirati, sanirati i dograditi postojeće dijelove središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uz izradu potrebne projektne dokumentacije i ishoditi uporabnu dozvolu za stavljanje uređaja u pogon, a rok je 31. prosinca 2015. godine – kazao je gradonačelnik uvjeren da će to biti i prije zadanoga roka.

Govorio je i o obvezi priključenja svih kućanstava na mjestima na kojima je prošao kolektorski sustav. Odlukom gradskoga vijeća u roku od 6 mjeseci dužni su priključiti se na sustav, a cijena je 8000 kuna uz mogućnost obročne otplate, što je sukladno Zakonu o Hrvatskim vodama.

– Poruka SDP-u. Gospodo draga, uzalud vam trud. Širite dezinformacije građanima Gospića jer ovo je danas iskorišteno za ovo predizborno vrijeme – kazao je Kolić.

Odgovorio je i na poziv na ostavku.
– Rekao sam već da gospodin Maras ima problema sam sa sobom. Neka prvo razriješi svoje probleme, neka pomete ispred svoje kuće. Gradonačelnik Gospića je odgovoran građanima koji su mu dali povjerenje i to povjerenje ću pravdati 2013. godine i ponovno tražiti mandat – kazao je Kolić.

Nema zagađenja ni ekološkog problema

Direktor komunalnog poduzeća "Usluga" Milan Devčić oštro je demantirao navode o ekološkom problemu.
– Opasnosti za pitku vodu nema. Voda se kontrolira, ovo nije ni blizu ekološkog incidenta, a ni blizu zagađenja. Ne bi bilo života u rijeci, rakova i patkica, da je zagađena – kazao je.

Također, objašnjeno je da je za gradnju kanalizacijskog sustava, odnosno kolektora i pročistača, u posljednjih sedam godina utrošeno oko 62 milijuna kuna bez PDV-a. Za gradnju ostatka, oko sedam metara kolektora, određena je potrošnja od 33 milijuna kuna.

– Sredinom 90-ih pokrenuo se završetak pročistača sa zajmom Svjetske banke od oko 2,2 milijuna dolara koliko je uloženo. Pročistač je projektiran na 5200 jedinica, a danas je 90 posto dovršen. On ne može biti u funkciji ako nije sagrađen kolektorski sustav, odnosno mreža, to je temelj. Mora imati najmanje oko 4500 jedinica – kazao je Kolić dodajući da je 60 posto kućanstava do sada priključeno, a 40 posto je u procesu priključenja.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.