Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI RH i EU

"Hrvatske vlasti popunjavaju preostale praznine"

eu
VL FOTO
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
20.05.2011.
u 15:45

Prije odluke o zatvaranju posljednjih poglavlja Europska komisija mora predložiti datum ulaska Hrvatske u EU

Za radnom večerom ministara vanjskih poslova EU 27 u ponedjeljak u Bruxellesu, koja će na jelovniku imati Hrvatsku, "ništa se konkretno neće dogoditi", rekao je novinarima predsjedatelj Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU mađarski veleposlanik Peter Györkös.

– Ali to nije loša vijest. Riječ je o postupku i u njegovu tijeku moramo raspraviti o najvažnijim pitanjima. Još vidimo mogućnost da pregovore završimo do kraja lipnja. Postoji zamah za to i taj zamah koristimo. Ponedjeljak nije vrijeme za odluke nego za njihovu pripremu – napomenuo je Györkös.

Izvor Vijeća EU koji je sudjelovao na COREPER-ovu sastanku u četvrtak s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom kaže da među državama članicama "postoji općenito vrlo pozitivna ocjena hrvatskih postignuća, ali neka počela još manjkaju".

– Znam da hrvatske vlasti vrlo žestoko rade da popune te male praznine. Zaključenje pregovora s Hrvatskom treća je točka na dnevnome redu lipanjskoga Europskoga vijeća, nadam se da ćemo je tamo moći i zadržati – rekao je izvor Vijeća EU.

Od pet poglavlja koje su hrvatskoj ostala za zatvaranje, ribarstvo bi se, prema izvoru Vijeća EU, moglo zatvoriti već krajem ovoga mjeseca na posebnoj međuvladinoj pristupnoj konferenciji. Preostala četiri zatvorila bi se 21. lipnja, ili, ako se to tehnički ne stigne obaviti, početkom srpnja. Prije njihova zatvaranja Europska komisija treba, naime, predložiti, a Vijeće EU prihvatiti datum ulaska Hrvatske u EU, kako bi se tome prilagodile proračunske odredbe. EK taj datum nije još predložio.

Komentara 2

DO
downunder
16:06 20.05.2011.

A čemu trud kad će Hrvati na referendumu reći: Hvala, ali ne hvala

PA
partizancina
11:12 21.05.2011.

EUROPSKA UNIJA ....l.pita se covjek pa ako hocemo - hrvatski covjek ....sto je to. najnovije vijesti desetci tisuca ljudi nocas demonstriralo na trgu Puerta del sol u Madridu u Spanjolskoj. Zasto Da prkosili su zabrani demonstracija protiv NEpravde (pazite...ovo sese ne odnosi na libiju ili siriju....) Dakle jedan predsjednik jedne vlade jedne clanice DEMOKRATSKE EUROPSKE UNIJE je izdao naredenje - zabrana demonstracija molim vas a narod za prkos nocas na demonstracije i vikao sada smo nezakoniti narod jedan slozni narod nemoze se nikada pobijediti OVO se dogada u demokratskoj EUROPSKOJ UNIJI a ne u SIRIJI ......ostaje da vidimo kako ce sada reagirati vodstvo demokratske EU................................ dali ce protjerati toga (diktatora) koji se suprostavlja temeljnim zakonima EU i usred noci uvodi ZABRANU DEMONSTRIRANJA .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije