Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja i licitacijom

Hrvatske šume uvode reda u prodaju ogrjevnog drveta

drva,ogrjev
Ivica Galović/VLM
06.11.2013.
u 07:32

Domaćinstva iz mjesta u blizini šuma kojima gospodare Hrvatske šume, mogu dobiti nalog i iz šume izvesti 10 ili 15 prostornih metara ogrjevnog drveta koji su ostali nakon sječe uz vrlo povoljnu naknadu.

Zadnjih godina je bilo brojnih zlouporaba u prodaji ogrjevnog drveta kojega Hrvatske šume prodaju tvrtkama koje se bave prodajom ogrjevnog drveta ili daruju socijalno ugroženim obiteljima s tim da sami odlaze u šumu i organiziraju prijevoz. Zlatko Cegledi, upravitelj Hrvatskih šuma, Uprave šuma Vinkovci, kaže kako domaćinstva iz mjesta u blizini šuma kojima gospodare Hrvatske šume, mogu dobiti nalog i iz šume izvesti 10 ili 15 prostornih metara ogrjevnog drveta koji su ostali nakon sječe uz vrlo povoljnu naknadu. No, primijećeno je da tako dobiven ogrjev završava na tržnicama i prodaje se po duplo većoj cijeni od one po kojoj su kupili u Hrvatskim šumama.

- Ostatke drveta nakon sječe prodajemo putem licitacije i to kupuju uglavnom tvrtke koje se bave prodajom ogrjeva i tu smo stvari doveli u red i nema zlouporabe. No, ima manipuliranja s nalozima koje uz predočenje osobne i OIB-a dajemo obiteljima da sami izvezu drva pa naši kontrolori zatiču u šumi ljude s traktorima i radnicima koji imaju po deset naloga jer, tobože, drva izvoze za stare. Kada im naložimo neka pokažu ljude za koje odvoze drva, pokažu stare bakice i što mu možemo iako znamo da tako izveze na stotine "kubika" i prodaje po duplo većoj cijeni - kaže Cegledi. U šumi se može dobiti "kubik" drveta za 150 kuna, a u Vinkovcima, primjerice, na tržnici se drva prodaju po 350 i 400 kuna po kubičnom metru. Cegledi kaže da ove godine, a sada je već manja potražnja za ogrjevom, ima sve manje pritužbi što je znak da uvode reda i u taj segment trgovine.

Komentara 5

SO
sokolhr
08:11 06.11.2013.

a šta je s ovim šta pili drva jel i on plača porez ili i dalje nedira niko ove pilare,šta s njima

CH
choki
08:21 06.11.2013.

U šumi se ne može dobiti kubik drveta po 150 kuna, već se taj kubik mora ispiliti, i iz neke rupetine izvući na čistinu, taj Cegledi nema pojma o čemu priča, nek se primi motorke i vitla, pa nek momak napravi taj kubik za 150 kuna. U biti dogodilo se bu to, da bu pola drveta istrulilo, jer ga nebu imal ko napraviti, šumarija nema tolko radne snage, znači bolje da drva propadnu, nego da Linić ostane bez PDV-a. A kupnja socijalnog mira, čime će se sirotinja grijati, kubikom za 500 kuna? Ni srca, ni mozga.

ŠS
Štap sa glavom
11:03 07.11.2013.

Moš mislit kako se silno bogate preprodajom drva. Kada plate šumariji kubik tu je još i izrada metrica izvoz iz šume i drugi manji troškovi. A kada ovi glavonje iz HŠ prodaju na tisuće kubika i bez svoje krivnje još dobiju i proviziju, kada kupuju skupe aute, idu na safarije i imaju ekstra luksuzne vile po tim šumama o državnom trošku, onda nikome ništa. Povika na vuka , a lisice meso jedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije