Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od putovanja

Hrvatske nema na ruskom popisu rizičnih aerodroma

Aerodrom Zagreb Pleso
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
23.11.2015.
u 06:50

Mjesto izguranog Egipta snažnom promocijom na višemilijunskom turističkom tržištu Rusije nastoji zauzeti Izrael

Nakon potvrde da je avion s ruskim turistima na povratku s odmora u Egiptu srušen podmetnutom eksplozivnom napravom, malo je toga na ruskom turističkom tržištu isto.

Osim što su stornirani svi letovi u Egipat, ozbiljno se rapravljalo i o zabrani letova u Tursku i Tunis, kamo također odlazi puno Rusa na odmor.

Zasad je ograničenje ostalo samo na Egiptu, no za čak 47 zemalja ruske su aviokompanije dobile dodatne sigurnosne preporuke. Hrvatska nije među njima, no, recimo, Slovenija, Crna Gora i Austrija našle su se na popisu zemalja s povišenim sigurnosnim rizikom u zračnim lukama.

Faktor sigurnosti

Pozitivne vijesti za hrvatski turizam dolaze nakon tri uzastopne godine u kojima je izgubljeno čak 90.000 ruskih turista. Hoće li negativna krivulja, koju je izazvalo uvođenje viza za ruske goste, dogodine napokon biti zaustavljena?

- Zasad se čini upravo tako. Nećemo odjednom nadoknaditi izgubljeno, trebat će nam dvije-tri godine da se vratimo na 200.000 turista iz Rusije, koliko smo ih imali u najboljoj, 2012. godini. No, 2016. bi uistinu mogla biti preokret - ocjenjuje Rajko Ružička, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Moskvi.

Pri tome za hrvatski turizam ne radi samo faktor sigurnosti. Prema našoj bi zemlji dio ruskih turista mogla preusmjeriti i činjenica da Rusima za Hrvatsku, za razliku od zemalja schengenske zone, ni dogodine neće trebati biometrijske vize.

Većina nije odustala

- To je svakako olakotna okolnost. Za biometrijske vize procedura je kompliciranija nego za obične, a po takvu vizu se mora osobno doći, daju se otisci svih prstiju itd. Za razliku, viznu proceduru za Hrvatsku mogu obaviti i predstavnici agencija, u cijeloj Rusiji imamo 20 viznih centara i ne čeka se dulje od četiri-pet dana - tumači Ružička.

Dakako, za ruske se goste bore i drugi. Informacija da se čak 70 posto Rusa, koji su imali rezerviran odmor u Egiptu, nije uplašilo i pokolebalo već uzelo neko zamjensko putovanje, daleko je odjeknula. Turistička industrija grabi svaku priliku, a na mjesto Egipta u jesensko-zimskim planerima ruskih turista snažnom se promocijom, recimo, nastoji ugurati Izrael.

>>Hrvatska u Moskvi proglašena najboljom destinacijom za obiteljski odmor

Komentara 2

DU
Deleted user
14:37 23.11.2015.

najbolji gosti i potrosaci su rusi samo ih vi ne dozivljavate jer ste nestrucni u svom poslu ako ne vjerujete meni pitajte swicarce i austrijance rus nepita koliko kosta nego davaj

Avatar nekakav
nekakav
07:50 23.11.2015.

zašto eu nije na popis sankcija stavila i turizam? to bi ruse jako pogodilo. da ne mogu u pariz, london, madrid, barcelonu, hvar... eto, zbog zabrane uvoza cammeberta u moskvi svako malo protesti. ruske krave ne mogu stvoriti materijal zal za takav sir, vele. :) a i jedna poruka našim turističkim djelatnicima. kad ćete početi objavljivati kolko novaca su ostavili turisti iz pojedine zemlje? jer mahati silnim brojkama o njemačkim, engleskim, američkim, turistima, a bez brojki o eurima i dolarima, funtama, nema smisla. eto, kroz hrvatsku je prošlo pola milijuna izbjeglica. jel to što govori? ne. tako je i sa turistima. svi znamo da k nama dolaze nijemci stariji od 70 godina. a oni, to opet jako dobro znamo, ne troše puno. malo sam ih previše vidio u restoranima kako sjede dvoje troje, sa jednom ili dvije mineralne na stolu, da bi me netko mogao uvjeriti da će za večeru dati više od 30 eura. dok s druge strane sirotinja iz srbije je u stanju za večeru izvaliti preko 200 eura. a rusi, svi znamo da plaćaju i da troše. jedini problem s njima je da su bučni, pa bude usnule starce iz njemačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije