Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepovoljan položaj

Hrvatske institucije i dalje ne štite LGBT osobe

\'18.06.2011., , Zagreb - Najbrojniji 10. Zagreb Pride okupio velik broj pripadnika LGBT zajednice i osoba koje podrzavaju drugacije seksualne orijentacije Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
Sanjin Strukić/Pixsell
19.04.2012.
u 18:38

Pravobraniteljica smatra da postojeći zakonodavni okvir ne jamči razinu zaštite na koju LGBT osobe imaju pravo prema Ustavu RH i stoga je, kaže, potrebno izraditi novi zakonski okvir.

Društveni položaj seksualnih i rodnih manjina u RH nije se bitno mijenjao u odnosu na 2010. godinu, zaključak je sažetka izvješća o radu pravobraniteljice za jednakost spolova za 2011. godinu. Izvješće koje je poslano u Sabor ističe da su LGBT građani i građanke i dalje u nepovoljnom položaju u odnosu na ostale žitelje RH te da su učestalo žrtve nasilnih nasrtaja motiviranih predrasudama.

Iako je zahvaljujući aktivnostima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom i promicanjem ravnopravnosti seksualnih i rodnih manjina porasla vidljivost LGBT zajednice u društvu, ali i njihovih problema, homofobija i je dalje široko raširena pojava, što je najbolje bilo uočljivo na prošlogodišnjoj povorci ponosa u Splitu. Nadležne institucije tada su propustile osobama koje su sudjelovale u povorci osigurati neometano korištenje prava na slobodu izražavanja i javnog okupljanja koje im je zajamčeno Ustavom RH te osnovni stupanj zaštite od fizičkog nasilja kojem su bile izložene. O tome najbolje svjedoči policijska statistika koja je nakon splitske povorke izbrojila čak 22 kaznene prijave zbog zločina iz mržnje prema LGBT osobama, ali i prijave protiv 62 osobe zbog 103 prekršaja.

Pravobraniteljica smatra da postojeći zakonodavni okvir ne jamči razinu zaštite na koju LGBT osobe imaju pravo prema Ustavu RH, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i pravnoj stečevini Europske unije, odnosno da LGTB osobama zakonom nije zajamčena odgovarajuća razina socijalne, ekonomske i društvene zaštite, već samo vrlo uzak skup imovinskih prava. Stoga drži da je potrebno izraditi novi zakonski okvir.

Dok podataka o diskriminiranosti LGBT osoba na radnom mjestu nema, pravobraniteljica ističe kako se u svakodnevnoj praksi susretala s takvom vrstom  diskriminacije te da je gotovo svaki pripadnik seksualne ili rodne manjine, koji je u svojoj radnoj okolini priznao svoje sklonosti, bio diskriminiran i stavljen u nepovoljniji položaj.

Koristeći se zakonskom ovlašću miješanja u postupke, pravobraniteljica se u protekloj godini odlučila umiješati u četiri sudska postupka povodom tužbi zbog  diskriminacije na temelju seksualne orijentacije. Dva od tih postupaka vodila su se pred Vrhovnim sudom.

Komentara 6

EU
eugenie
18:48 19.04.2012.

Mi zapravo živimo u srpskom filnu PARADA. amen

DO
domagojb963
19:29 19.04.2012.

Iskreno,baš me briga za njihova prava. Tko ih uopće i primjećuje? ..

OB
-obrisani-
19:51 19.04.2012.

Zaista vješt spin za skidanje pozornosti javnosti sa sveopće propasti u državi,masovnih stečajeva,divljanja cijena i poskupljenja iz dana u dan,gladnih radnika Dalmacijavina,Jadrankamena itd itd...Brine li se \"pravobraniteljica o gladnoj djeci tih nesretnih radnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije