Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatska – zemlja sa 10.000 djece srčanih bolesnika

Veliko srce malom srcu1
PR
Autor
PR članak
06.05.2011.
u 12:20

Pozivom na humanitarni broj telefona 060 9095 donirajte 6,15 kuna za nabavku uređaja za prenatalnu i postnatalnu kardiologiju

U Hrvatskoj je oko 10.000 djece koja boluju od srčanih bolesti, a svake ih se godine rađa još 500. To je osnovna poruka akcije „Veliko srce malom srcu“ koja je počela 5. svibnja, a koja ima dva osnovna cilja.

Prvi je upoznati i pobuditi svijest hrvatske javnosti o važnosti, delikatnosti i težini pedijatrijske kardiologije i pedijatrijske kardijalne kirurgije. Drugi je prikupiti sredstva za potporu razvoju pedijatrijske kardiologije u Hrvatskoj, poglavito nabavljanju uređaja za prenatalnu i postnatalnu kardiologiju.

Akciju, koju medijski podupire Večernji list, pokrenula je udruga „Veliko srce malom srcu“, koju čine liječnici, zdravstveno osoblje i roditelji djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Udruga je osnovana 1994. godine i kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Vjerojatno ste i sami, barem u nekom razgovoru, čuli o djetetu sa srčanom greškom koje je prošlo niz operacija i koje očekuje dug put do ozdravljenja. No, što znači prirođena srčana greška?

Riječ je najčešće o kongenitalnim anomalijama, koje se javljaju podjednako u oba spola. U Hrvatskoj se na svakih 100 poroda rađa se jedno dijete s prirođenom srčanom greškom. Njihov se nastanak tumači spregom genetičkih i izvanjskih čimbenika, premda postoje dokazi da su genetski čimbenici važniji nego utjecaj okoline.

Dijagnozu je moguće postaviti već u trudnoći, premda se većina dijagnoza postavlja poslije poroda. Jednostavne se greške mogu potpuno izliječiti, a složene se liječe i kontroliraju gotovo cijelog života. Uz brojne pretrage i operacije, liječnici nastoje poboljšati kvalitetu života ove djece i različitim lijekovima.

Zahvaljujući napretku medicine danas se svugdje u svijetu, pa i u Hrvatskoj, slijedi stav da se svaka prirođena srčana greška može liječiti.

Taj se posao može raditi samo uz timski rad i dugogodišnje iskustvo.

U Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić, ujedno predstojnik Klinike i predsjednik udruge „Veliko srce malom srcu“.

Zahvaljujući suradnji pedijatrijskih kardiologa, kirurga te liječnika u intenzivnom odjelu dijagnostičkim i kirurškim dostignućima i suradnji između liječnika, izuzetno velik broj djece biva uspješno liječen. Operacije se izvode u Hrvatskoj i inozemstvu (najčešće Njemačka i Austrija), ovisno o težini same greške i težini predviđene operacije, a na osnovi opsežnih konzilijarnih razmatranja timova liječnika pedijatrijskih kardiologa i pedijatrijskih kardijalnih kirurga.

Zbog činjenice da u okolnostima razvijene pedijatrijske kardiologije danas preživljava najveći broj djece s prirođenim srčanim greškama, procjena je da u Hrvatskoj živi više od 10.000 osoba sa srčanim bolestima u dječjoj dobi ili u mladalaštvu. Većina oboljele djece prelazi u odraslu dob. Svake godine dolazi na svijet još oko 500 djece, što s prirođenim srčanim greškama, što s drugim srčanim bolestima (kardiomiopatije, aritmije).

Od svih srčanih grešaka, među najtežim oblicima jest Sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem lijeva strana srca nije u stanju vršiti svoju funkciju. Jednostavno govoreći, HLHS djeca imaju pola srca. Na sindrom hipoplastičnog lijevog srca otpada 2.3% djece od ukupnog broja s prirođenih srčanim greškama, a u pravilu je povezan s još nekoliko teških dijagnoza.

Udruga „Veliko srce malom srcu“ ovom akcijom želi javnosti skrenuti pažnju na djecu – srčane bolesnike te poziva sve da se priključe. Već u startu priključile su se tvrtke Europlakati i Amis, koji su kao generalni sponzori prepoznali važnost i vrijednost ove akcije.

Svatko se može priključiti. Najjednostavniji je način poziv na humanitarni broj telefona 060 9095 (poziv stoji 6,15 kuna), a o malim srčanim bolesnicima više možete doznati na internetskoj stranici www.velikosrce-malomsrcu.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?