Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE ODVJETNICI VLASNIKA

Hrvatska zbog jahte u Trogiru može snositi ozbiljne financijske posljedice? 'Ovo nije šala'

Jahta Royal Romance uhićenog ruskog oligarha Viktora Medvedchuka u Trogiru
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/10
25.01.2024.
u 18:39

"Mjesecima se u eteru komunicira da je jahta Royal Romance u vlasništvu ruskog oligarha i prijatelja Vladimira Putina - Viktora Medvedčuka. Međutim, to nije istina jer je jahtu kupoprodajnim ugovorom transparentno stekao naš klijent Lanelia Holdings, čiji je krajnji vlasnik gospodin Aleksej Inkin", tvrde odvjetnici.

Nakon što je megajahta Royal Romance danas krenula na probnu plovidbu zbog održavanja iz trogirskog brodogradilišta, gdje je na vezu jer je pod sankcijama nametnutim oligarhu bliskom ruskom predsjedniku Vladimiru PutinuViktoru Medvedčuku, oglasili su se iz Odvjetničkog društva Gajski, Grlić i Prka, koji žele da se skine plomba s jahte i pokušavaju dokazati da ona nije u vlasništvu Medvedčuka, već Lanelia Holdingsa čiji je krajnji vlasnik Rus Aleksej Inkin. Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti.

- Prije svega potrebno je hrvatskoj javnosti kazati da mi ovdje nismo da bismo branili interese ruske države. Ovdje smo danas isključivo zbog zaštite vladavine prava i provedbe međunarodnih propisa, ali i zaštite interesa Republike Hrvatske. To hrvatska javnost treba znati. Naime, mjesecima se u eteru komunicira da je jahta Royal Romance u vlasništvu ruskog oligarha i prijatelja Vladimira Putina - Viktora Medvedčuka. Međutim, to nije istina jer je jahtu kupoprodajnim ugovorom transparentno stekao naš klijent Lanelia Holdings, čiji je krajnji vlasnik gospodin Aleksej Inkin. Radi se o poslovnom čovjeku iz Rusije koji se ne nalazi ni pod kakvim sankcijama niti se je pod njima ikada nalazio. Bilo on ili osobe i društva povezana s njime. Važno je znati da postoje nesporni dokazi da je on kupovinu jahte inicirao još 2020., dakle čitavih godinu dana prije rata u Ukrajini. Dakle, ne postoji elementi koji bi išli za tim da je riječ o prikrivanju vlasništva Viktora Medvedčuka i zapetljavanju vlasničkih odnosa - kažu iz Odvjetničkog društva.

Jahta Royal Romance uhićenog ruskog oligarha Viktora Medvedchuka u Trogiru
1/10

- Spornim vidimo zapljenu jahte koja uopće ne bi trebala biti predmetom oduzimanja imovine. RH u ovom je slučaja postupala na temelju zamolnice glavnog ukrajinskog tužiteljstva, a ta zamolnica je, najblaže rečeno, pravno problematična budući da ne navodi ni jedan dokaz o tome da je jahta povezana s Viktorom Medvedčukom, već je ona napisana na temelju subjektivnog dojma i argumenta "da Ukrajina ima razloga vjerovati da je do promjene vlasništva nad jahtom došlo radi prikrivanja stvarnog vlasništva nad istom". Hrvatska država i hrvatski sudovi trebaju voditi računa o zakonitosti ovog postupka, donošenja odluka u razumnom roku i osiguranja imovine. Ništa od toga se trenutno ne poštuje, već jahta od najmanje 160 milijuna eura svakodnevno gubi na vrijednosti, dok ju od potpunog propadanja spašava naš klijent ulaganjem značajnih novčanih sredstava, pri čemu njeno godišnje održavanje vrijedi i do 20 milijuna eura. Nesumnjivo je da je našem klijentu pričinjena šteta, zbog čega će iscrpiti sve pravne lijekove, pred domaćim i međunarodnim tijelima - nastavljaju.

- Hrvatska može na ime odštete izgubiti 200 milijuna eura. Ovo nije šala, već ozbiljna državna stvar. To je novac poreznih obveznika. Samo razmislite što se s tim novcem može napraviti. Država treba slijediti svoje interese i poštivati vladavinu prava. Potencijalna šteta od 200 milijuna eura ionako premašuje pomoć koju je Hrvatska do sada vojno i logistički uputila Ukrajini - zaključuju.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Trogir: Jahta Royal Romance

Komentara 21

CA
Car
20:01 25.01.2024.

Lijepo, lijepo. Hrvatska izgleda baš ima viška eura, pa će sad platiti i par stotina milijuna nekom liku. To što bolnice ne liče ni na što nema veze. Ima ljekovitih trava pa nek se bolesni narod liječi sam.

Avatar Poturica
Poturica
11:13 28.01.2024.

Ukrajina se pretvara u gusarsku drzavu. Pored toga sto je 100% ovisna o donacijama i poimoci zapada cak i za plate i penzije drzavnim sluzbenicima i vojnicima, sada pocinje lesinariti okolo po vazalskim drzavama i traziti zapljenu svega i svacega sto misli da joj pripada. Neka proba uvjeriti Erdogana u Turskoj da joj preda jahte Rusa kojih je na hiljade tamo! I Turska je u NATOu zar ne, ali je tamo privatna svojina svetinja. Za one drzave kojima nije nema buducnosti. Konfiskovanje je bila politika Boljsevika i komunista i tako su sami sebi presudili. Samo tako nastavite, sutra ce neko ostajati bez stana i imanja jer eto, neko je odlucio da je neciji prijatelj ili misli drugacije. Jednom kad prekrsis pravilo nema nazad

DM
dms
19:54 25.01.2024.

Kršenje navodnih sankcija bi bilo prodaja i kupnja sankcionirane imovine. Ali , s obzirom na ozbiljnost svih sankcija , ovo je najmanji problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije