Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska vojska treba nabaviti više od 2000 nebojnih motornih vozila

28.11.2008.
u 12:59

Hrvatska vojska treba nabaviti više od 2000 nebojnih motornih vozila kako bi dosegla puni ustroj, a najveći dio toga do 2011. godine. Rečeno je to na prezentaciji u zagrebačkoj vojarni "Croatia", na kojoj su predstavljena neka od postojećih teretnih vozila.

Obnova voznog parka potrebna je zato što je raspoloživost ispod 50 posto od ukupno 3600 vozila, prosječna starost im je oko 20 godina, a medju njima je oko 45 različitih marki i 400 tipova, što otežava i poskupljuje održavanje.

U sljedećih 3 ili 4 godine za nabavu nebojnih vozila potrebno je oko 300 milijuna kuna. No, upitno je koliko će se taj plan moći ostvariti, s obzirom na to da je 100 milijuna za sljedeću godinu rezanjem proračuna radi štednje, kako je potvrdio ministar obrane Branko Vukelić, već smanjeno na 60. Tako će, dodao je, i plan nabave spomenutih 2000 vozila također ovisiti o proračunskim mogućnostima sljedećih godina.

Ministar je ponovio kako će MORH i Glavni stožer sve pripremiti kako bi odluka o novim borbenim zrakoplovima mogla biti donesena krajem sljedeće godine. Na upit zašto je onda premijer Ivo Sanader za posjeta Švedskoj rekao kako se o zrakoplovima zbog krize neće razmišljati dvije godine, Vukelić je odgovorio da samu odluku ne donosi MORH, nego državni vrh.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije