Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MVPEI

Hrvatska vlada nije zatajila sadržaj ispregovaranih poglavlja

Kosor EU
Reuters/Pixsell
02.07.2011.
u 14:07

Iz objavljenih dokumenata i tablica mogu se iščitati mjerila koja je RH trebala ispuniti u procesu pregovora, a u dodacima na pregovaračka stajališta vide se prijelazna razdoblja i izuzeća, tumače iz MVPEI-a.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je na paušalne ocjene nekih komentatora da je vlada objavila samo svoja pregovaračka stajališta s EU, a ne i što je zaključno ispregovarano.

Vlada je jučer na svojim i na stranicama MVPEI-a učinila dostupnima sve bitne dokumente koje je RH koristila u vođenju pregovora s Europskom unijom (izvješća o analitičkom pregledu pravne stečevine, hrvatska pregovaračka stajališta i dodatke na pregovaračka stajališta, te izvješća o ispunjenju obveza). Iz objavljenih dokumenata i priloženih tablica mogu se iščitati mjerila koja je RH trebala ispuniti u procesu pregovora s Europskom unijom, a u dodacima na pregovaračka stajališta vide se prijelazna razdoblja i izuzeća, tumače iz MVPEI-a.

Vlada je dokumente objavila, sukladno ranijim najavama, nakon posljednje međuvladine konferencije o pristupanju održane 30. lipnja u Bruxellesu.

Objavljeno je sveukupno 139 dokumenata i jasno je da je za cjelovit uvid i ozbiljne komentare potrebno puno više vremena od površnog pregleda naslova dokumenata, navode u Minstarstvu, uz pojašnjenje kako pregovaračka stajališta EU unije hrvatska vlada ne može objaviti jer su ona "vlasništvo država članica i za njihov se je sadržaj potrebno obratiti institucijama Europske unije".

Cjelokupni uvjeti pod kojima će RH pristupiti Europskoj uniji bit će sadržani u Ugovoru o pristupanju na čijoj izradi rade stručni timovi pravnika s hrvatske i EU strane, a završetak njegove izrade očekuje se početkom jeseni.

Ključne riječi

Komentara 21

OG
Oger
15:24 02.07.2011.

\"Hrvatska vlada nije zatajila sadržaj ispregovaranih poglavlja\" Logo. Evo ona je vec JUCER sve objavila. The day before today.

KT
Karika Tura
15:12 02.07.2011.

Ajme je vam glup slogan . A logo za referendum je ružan, neprepoznatljiv i nedopadljiv, hladan.

KU
kukuriku
14:57 02.07.2011.

..a dali su i druge-Drzave bile objavile te sadrzáje, ili smo mi \"posebna-vrsta u zoloskom vrtu\", koja ima najvisé protivnika u svojoj drzávi koji su jos´uvik-yugonostalgicári....\"jer su onda bili, bezbrizni, lipi , mladi i zdravi sa brigom-\"Big-Brothera uz Americke kredite\"??!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije