Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatska vlada nije zatajila sadržaj ispregovaranih poglavlja

Iz objavljenih dokumenata i tablica mogu se iščitati mjerila koja je RH trebala ispuniti u procesu pregovora, a u dodacima na pregovaračka stajališta vide se prijelazna razdoblja i izuzeća, tumače iz MVPEI-a.
02. srpnja 2011. u 14:07 21 komentara 3 prikaza
Kosor EU
Foto: Reuters/Pixsell

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je na paušalne ocjene nekih komentatora da je vlada objavila samo svoja pregovaračka stajališta s EU, a ne i što je zaključno ispregovarano.

Vlada je jučer na svojim i na stranicama MVPEI-a učinila dostupnima sve bitne dokumente koje je RH koristila u vođenju pregovora s Europskom unijom (izvješća o analitičkom pregledu pravne stečevine, hrvatska pregovaračka stajališta i dodatke na pregovaračka stajališta, te izvješća o ispunjenju obveza). Iz objavljenih dokumenata i priloženih tablica mogu se iščitati mjerila koja je RH trebala ispuniti u procesu pregovora s Europskom unijom, a u dodacima na pregovaračka stajališta vide se prijelazna razdoblja i izuzeća, tumače iz MVPEI-a.

Vlada je dokumente objavila, sukladno ranijim najavama, nakon posljednje međuvladine konferencije o pristupanju održane 30. lipnja u Bruxellesu.

Objavljeno je sveukupno 139 dokumenata i jasno je da je za cjelovit uvid i ozbiljne komentare potrebno puno više vremena od površnog pregleda naslova dokumenata, navode u Minstarstvu, uz pojašnjenje kako pregovaračka stajališta EU unije hrvatska vlada ne može objaviti jer su ona "vlasništvo država članica i za njihov se je sadržaj potrebno obratiti institucijama Europske unije".

Cjelokupni uvjeti pod kojima će RH pristupiti Europskoj uniji bit će sadržani u Ugovoru o pristupanju na čijoj izradi rade stručni timovi pravnika s hrvatske i EU strane, a završetak njegove izrade očekuje se početkom jeseni.

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Oger:

    \"Hrvatska vlada nije zatajila sadržaj ispregovaranih poglavlja\" Logo. Evo ona je vec JUCER sve objavila. The day before today.

  • Karika Tura:

    Ajme je vam glup slogan . A logo za referendum je ružan, neprepoznatljiv i nedopadljiv, hladan.

  • kukuriku:

    ..a dali su i druge-Drzave bile objavile te sadrzáje, ili smo mi \"posebna-vrsta u zoloskom vrtu\", koja ima najvisé protivnika u svojoj drzávi koji su jos´uvik-yugonostalgicári....\"jer su onda bili, bezbrizni, lipi , mladi i zdravi sa brigom-\"Big-Brothera uz Americke kredite\"??!!