Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatska vidi Crnu Goru kao prvu sljedeću članicu EU

"Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod“, kazao je hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić
15. siječnja 2020. u 16:25 6 komentara 585 prikaza
NSK
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Crna Gora je najviše napredovala među kandidatima za članstvo u EU te je Zagreb vidi kao prvu sljedeću članicu Unije, kazao je u srijedu u Podgorici hrvatski veleposlanik u toj zemlji Veselko Grubišić predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

predsjedanje EU-om Jozo Pavković Koje su posljedice za RH ako Balkan ne približi EU

Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u EU, istaknuo je Grubišić predstavljajući crnogorskim dužnosnicima prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

„Nastavit ćemo pomagati svih šest država regije na putu ka EU. Nastavit ćemo se boriti za susjedstvo", kazao je hrvatski veleposlanik te pozvao crnogorske čelnike da udvostruče napore u provođenju reformi.

"Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod“, kazao je Grubišić.

Hrvatska delegacija na čelu s dr. Franjom Tuđmanom s ponosom promatra podizanje hrvatske zastave na jarbol ispred zgrade UN-a u New Yorku 1992. ANALIZA Hrvatska od međunarodnog priznanja do predsjedanja EU-om: Mitovi i činjenice

Grubišić je najavio kako će se pažnja usmjeriti na produbljivanje jedinstvenog tržišta, jačanje konkurentnosti te promicanje visokih vrijednosti dodatnih investicija, digitalizacije i poduzetništva. "Podržavat ćemo implementaciju europskog stupa socijalnih prava i naglašavati potrebu da se svakom građaninu EU i Europe osigura bolji život“, istaknuo je.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju obveza koje stoje pred njom na putu u punopravno članstvo u EU. Po njegovim riječima, Crna Gora pregovara po najstrožim kriterijima koje je EU ikada imala u sklopu politike proširenja i u takvim uvjetima, s relativno mladom administracijom, predvodnica je procesa europske integracije.

Iako Crna Gora nije zagovornik ʼmijenjanja pravila usred igreʼ, čelništvo te države smatra "da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i mjerljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori“, rekao je crnogorski premijer.

TENZIJE U CRNOJ GORI Đukanović potpisao zakon o vjeri, policija suzavcem razbijala blokade na ulicama

Šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je proširenje EU proces koji se nastavlja, iako je bilo određenih poteškoća tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

„Poruka za Crnu Goru je da je ona lider u procesu integracija, da nemamo vremena čekati rješavanje određenih problema u EU, već da je bolje biti spreman za pridruživanje EU što je prije moguće“, rekao je Orav, ističući da je vladavina prava u samom središtu politike proširenja EU.

 

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Boka_crnogorska1:

    Pa razvijenija je Crna Gora od Hrvatske trenutno.

  • DrJok:

    sa novim zakonom o verskim slobodama cg je posavila nove standarde u toj oblasti. Ocekuje se da i ostale zemlje EU u najskorije vreme nacionalizuju verske objekte, da ne bi zaostajale za savremenim trendovima koje diktiraju pribalticke republike, hr, cg, ...