Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv korupcije

Europska komisija objavila izvješće o korupciji: Evo što predlaže Hrvatskoj!

Mito, korupcija
Foto: Thinkstock
1/3
03.02.2014.
u 22:02

Europska komisija preporučuje Hrvatskoj da primijeni strategiju suzbijanja korupcije u javnim nabavama, posebno u zdravstvenom sektoru

Uspostavite kodeks ponašanja izabranih dužnosnika na nacionalnoj i lokalnoj razini, preporučila je Europska komisija hrvatskoj Vladi te dodala još nekoliko savjeta za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj: temeljito provjeravajte prijave o imovnom stanju i sukobu interesa javnih dužnosnika te uspostavite učinkovit mehanizam prevencije korupcije u državnim tvrtkama!

Veći naglasak na kažnjavanje korupcije

Europska komisija prvi je put objavila opširno izvješće o borbi protiv korupcije u svim zemljama EU, što će postati redovita dvogodišnja praksa. Dio izvješća koji se odnosi na Hrvatsku pohvalno govori o USKOK-u, priznaje da proteklih godina Hrvatska postiže napredak u borbi protiv korupcije, no daje i zamjerke: “Čini se da se veći naglasak stavlja na kažnjavanje korupcije, a ne na prevenciju”.

– Iz niza nedavnih slučajeva vidljivo je da je pitanje etike u politici i dalje neriješeno – zaključuje se u izvješću o Hrvatskoj, ali se odmah potom i dodaje da ti isti slučajevi pokazuju da USKOK dobro radi. Rezultati USKOK-ovih istraga u slučajevima korupcije na visokim položajima na državnoj i lokalnoj razini “relativno su dobri”, zaključuju u Bruxellesu.

Kupovanje glasova

Još jedna zamjerka odnosi se na kupovanje glasova na izborima što, prema istraživanjima na koja se oslanja EK, “u Hrvatskoj još nije iskorijenjeno”. Ističe se i ovo: “Svaki put kad se imenuje nova vlada, sustavnim premještanjem srednje rangiranih javnih dužnosnika stvara se klima nestabilnosti i to pridonosi percepciji protekcije u javnoj upravi.”

– Nije nam cilj reći koja je zemlja korumpiranija od druge. Nemamo namjeru ovim izvješćem rangirati zemlje. No, predlažemo što se sve može učiniti i radujem se što ću surađivati s državama članicama kako bi se to i ostvarilo – kaže europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström. Povjerenik Neven Mimica kaže kako izvješće priznaje veliki napor Hrvatske u borbi protiv korupcije posljednjih godina.

– Ovo je i podsjetnik da također treba pojačati prevenciju korupcije na njezinom izvoru – kaže Mimica. Komisija također traži od Hrvatske da osigura mehanizme zaštite zviždača koji prijavljuju korupciju.

Suspenzija u Imunološkom

– Postojeći pravni i institucijski okvir nije prikladan za potpunu zaštitu zviždača. To pokazuju nedavni slučajevi. Dvojicu policajaca koji su prijavili navodni slučaj korupcije uprava MUP-a nije premjestila i zaštitila, nego ih je zadržala među istim onim skupinama koje su prijavili te je tako neizravno dopustila zlostavljanje – piše u izvješću EK-a. Naveden je i primjer predstavnika radnika u nadzornom tijelu Imunološkog zavoda.

– Suspendiran je s posla te mu je zabranjen ulazak u prostorije Zavoda nakon što se žalio na netransparentnost u postupku nabave cjepiva protiv svinjske gripe – piše u izvješću.

Uz izvješće objavljeno je i istraživanje javnog mišljenja koje pokazuje da, primjerice, čak 89 posto Hrvata smatra da su podmićivanje i veze najlakši način dobivanja određenih javnih usluga.

>> Reding: Korupcija nije problem samo u Hrvatskoj

 

Komentara 51

TP
Tihomir Prdež
13:29 03.02.2014.

Njima "ne pada na pamet dati ostavku" ni kad ubiju nekoga, a gdje je tek mito i korupcija.

Avatar s_trava
s_trava
13:40 03.02.2014.

Kasta koja parazitira hrvatsku već 70g umrežena je i utkana u svaku poru hrvatskog bića. Dali je to europi poznato, sigurno je, zašto misle da se sami možemo osloboditi nametnika ili ih čuvaju jer im odgovaraju za neke njihove interese.

KV
kvatrić
13:46 03.02.2014.

Pa suzbijanje korupcije bi moglo početi od medija. Evo npr. naši korumpirani mediji uopće ne izvještavaju o stotinama tisuća ljudi na masovnim prosvjedima protiv gay brakova i razaranja obitelji. Ali smo recimo, redovno izvještavani o nekoj munjari iz Republike Srpskee koja je danima stajala na trgu u B. Luci. Dakle, mufljuzi iz kontroliranih i korumpiranih medija, prvo krenite od sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije