Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska uživo otkrila da je komunikacija posvadila rodilje i liječnike

Hrvatska uživo u studio dovela je i poznatog zagrebačkog ginekologa dr. Ratka Matijevića, kojemu svaka čast, jer je, nakon svega, imao petlje sjesti pred kamere u emisiju uživo
17. prosinca 2014. u 14:00 4 komentara 2262 prikaza
Ratko Matijević
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Televizija je ipak najmoćniji medij. Naime, nakon što se hrvatskim medijima već danima povlače pisma nezadovoljnih rodilja i teške optužbe liječnika i babica u rodilištima, kada se Hrvatska uživo dohvatila te teme, svatko je mogao pomisliti – ajoj, koliko kasne! Međutim, kada je pred kamerom progovorila majka, s jednim mišićem na prsima, koji je skoro stradao upravo na porodu (a gadno je prošao, da se razumijemo), nikome nije bilo svejedno, pa su ona pisma, koja su do medija dospjela zahvaljujući udruzi RODA, bila itekako opipljiva.

Hrvatska uživo u studio dovela je i poznatog zagrebačkog ginekologa dr. Ratka Matijevića, kojemu svaka čast, jer je, nakon svega, imao petlje sjesti pred kamere u emisiju uživo. Dakako, sam Matijević, kako je rekao, ima čistu savjest i vrlo je brzo s članicom udruge RODA došao do zajedničkog stava da je između liječnika i rodilja najveći problem bio u – nedostatku komunikacije. Komunikacije? Upravo tako!

"Komunikacija nije nešto što se stječe, nego se uči. Učimo je mi na medicinskom fakultetu i mnogi bi se problemi riješili da je bilo komunikacije", rekao je dr. Matijević, što je i potvrdila gospođa iz RODA, jer se od 400 pritužbi rodilja na liječnike najveći dio odnosio na komunikaciju, a manji na stručnost liječnika.

Hrvatska uživo tako nije jednostrano raspirivala tu osjetljivu temu, već se stavila u ulogu medijatora, odnosno posrednika između dvije strane, koje su podijelile javnost. Doprinos je to razbijanju crno­bijelog stereotipa u hrvatskim medijima kada se prikazuje neki problem. A u ovome slučaju radi se o životu i to je jako, jako osjetljivo. Stoga, ekipi iz Hrvatske uživo, koja i inače jako dobro radi, samo pohvale za jučerašnji zahvat u vruću temu, koja već neko vrijeme zabavlja hrvatske medije.

PLUS

Ivana Petrović s NoveTV pretplaćena je na ove pluseve, a kako i ne bi kad je pobrojala sve grijehe stranih ministara, od kupnje čarapa do posuđivanja u videoteci, na račun poreznih obveznika.

MINUS

U središnjem Dnevniku HTV neposredno prije objave sjetili su se objaviti da je ministar Varga uplatio novac sa skijanja u proračun. Skoro je završio u sportu. Pa skijao je, zar ne?!

>> Je li Tihomir Ladišić najveća TV zvijezda političkog novinarstva?

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  ...umjesto da su muževe, partnere i partnerice odvele na tečaj za trudnice... pa da su oni bili uz njih tijekom proda i držali ih za ruku... one su očekivale da ih liječnici i medicinske sestare drže za ruku 24 sata...

 • Duba:

  u sustavu se mora promijeniti puno toga. Treba udaljavati s posla koji se ne ponašaju ljudski. Istina i kritika su bitni jer samo tako ce doći do pozitivnih pomaka

 • doktorica:

  nije ni čudo da liječnici bježe u politiku,bolja plaća,bolji uvjeti, ništa se ne radi i najvažnije nema odgovornosti!