Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIROM OTVORENA VRATA

Hrvatska uvodi vize za digitalne nomade iz cijelog svijeta: Evo što će to značiti za državu

racunala
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/8
23.12.2020.
u 09:39

Dosad su digitalni nomadi iz Australije, Kanade, SAD-a... u Hrvatskoj boravili s turističkim vizama na tri mjeseca

Hrvatska Vlada nije prva u Europi, prve su laste bili Estonci, ali na vrijeme je uskočila u vlak da profitiramo od rastućeg trenda rada izvan ureda, iz vlastitog doma ili bilo kog dijela svijeta koji ima internet. Statusna pitanja digitalnih nomada u Hrvatskoj riješena su ovih dana donošenjem dvaju novih zakona u Saboru, i to Zakona o strancima te izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

Digitalnog nomada novi hrvatski Zakon o strancima titulira kao “državljanina treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj te ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području RH.” Dakle, ljudima koji su formalno zaposleni negdje drugdje, i svoj posao mogu obavljati preko interneta, Hrvatska će omogućiti da nesmetano žive i rade kod nas kao digitalni nomadi.

Pandemija ubrzala trend

Državljani “treće zemlje” su građani svih zemalja koje nisu članice Europskog gospodarskog prostora (EU plus Švicarska, Norveška) na koje se inače primjenjuje stroži režim boravka i rada u Hrvatskoj. Stranci iz trećih zemalja koji se zapošljavaju kod nas moraju imati radne vize. Uz radne, uvode se i nomadske vize koje će se odobravati strancima koji će raditi za nekog drugog, i to na razdoblje od godinu dana.

Na pune tehničke detalje vezane uz nomadski boravak ipak treba pričekati objavu pratećih pravilnika, koja se očekuje ubrzo nakon Nove godine. Podršku nomadskom obliku useljavanja u zemlju sa svoje je strane dalo i Ministarstvo financija koja je propisalo da se zarada digitalnih nomada neće oporezivati u Hrvatskoj.

Dakle, svi će digitalni nomadi poreze na dohodak plaćati u svojim matičnim državama gdje imaju stalno prebivalište, ali Hrvatska im širom otvara vrata jer se računa da će svoju zaradu trošiti u Hrvatskoj te će na taj način pridonositi domaćoj ekonomiji. Tko se zadrži godinu dana, možda će imati motiva da prijeđe na trajnije rješenje te zatraži stalni boravak.

Turistička branša uvjerena je da su internetski nomadi odlični gosti. Procjene otprije pandemije govorile su da će do 2035. u svijetu čak milijardu ljudi raditi od kuće, a svaki pojedini je i potencijalni putnik, gost. I to onaj koji ostaje puno duže od klasičnih turista, a zlata vrijedi i za produženje sezone jer mu za boravak može biti zanimljivo bilo koje godišnje doba. Pandemija je samo ubrzala taj trend, a u Hrvatskoj i sada zasigurno boravi nekoliko stotina digitalnih nomada.

Prema eVistoru, u zemlji je trenutačno prijavljeno oko 4000 stranaca. Prednjače gosti iz BiH, Njemačke i Slovenije, a zanimljivo je da su na visokom četvrtom mjestu po brojnosti građani SAD-a. Potom slijede državljani Srbije i Italije. Neke zasigurno uz našu zemlju veže činjenica da ovdje imaju vikendice, ali to ne vrijedi za Amerikance ili devedesetak Britanaca, koji su trenutačno u Hrvatskoj, pa se vjeruje da je digitalnih nomada ponajviše baš među njima.

Slobodna spisateljica i menadžerica društvenih mreža iz Indiane, tridesetjednogodišnja Sarah Morlock koja je sa svojim partnerom provela listopad i studeni u Dubrovniku, samo je jedna od onih koji su u vrijeme pandemije svoj kućni ured preselili na naše more.

– Dubrovnik nam je od ranije bio na popisu mjesta koje treba posjetiti. Prekrasan je i u ovo doba godine ima ljepše vrijeme od mnogih mjesta u Europi. Osobno, odabirući mjesto za boravak i rad, često tražim povijesne gradove s pristojnom infrastrukturom, dobrim WiFi-jem, bogatom kulturom i pristupom prirodi – opisala je Sarah na odlasku iz Hrvatske zašto se jesenas obrela u jadranskom dragulju. Dubrovnik je prepoznao prednosti digitalnih gostiju i takvog turizma. U veljači je predstavljen projekt uvođenja ultrabrzog širokopojasnog interneta, a u listopadu je održana i virtualna konferencija “Dubrovnik za digitalne nomade”. Ne sjede ni turističke kompanije prekriženih ruku. Mnoge nude posebne pogodnosti za duže boravke, a zbog povećane potražnje u Istri, recimo, rade čak i neki kampovi koji su prošle zime nisu bili zatvoreni. Dakako, ne radi se o šatorima, nego o komfornom smještaju u grijanim mobilnim kućicama.

Potencijala digitalnih nomada u nadolazećim godinama svjesni su i u Hrvatskoj turističkoj zajednici. – Planiramo različite aktivnosti na pozicioniranju naše zemlje kao atraktivne destinacije za digitalne nomade. Fokus marketinških kampanja bit će na tome da Hrvatska digitalnim nomadima može jamčiti siguran i kvalitetan boravak. Isticat ćemo odličnu prometnu povezanost i geografsku poziciju zemlje EU u kojoj mnogi govore engleski i koja ima odličnu infrastrukturu te kvalitetu ponude. U promociji ćemo se fokusirati i na činjenicu da je kod nas život pristupačan prema europskim standardima, da imamo dobru zdravstvenu zaštitu uz poznate benefite poput povoljne klime, prekrasne prirode i bogate kulturno-povijesne baštine. Početkom 2021. u planu je online kampanja u Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji, a uskoro krećemo i s teaser aktivnostima, odnosno postovima s inicijalnim informacijama o donesenim zakonodavnim promjenama na društvenim mrežama Facebook, Twitter i LinkedIn – kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Uskoro globalna promocija

Onaj, pak, koji je kod nas među prvima počeo glasno govoriti da bi se Hrvatska trebala otvoriti za digitalne nomade, nizozemski poduzetnik Jan de Jong sa stalnom adresom dulje od desetljeća u Splitu, ne krije zadovoljstvo. – Ne sjećam se da je hrvatska Vlada ikad prije tako brzo reagirala na novu priliku i čak promijenila zakone – kaže De Jong, koji je premijeru na tu temu 11. srpnja uputio i otvoreno pismo.

– Preostalo je još samo izmijeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju, a potom i osigurati jednostavan postupak za podnošenje zahtjeva za dozvolu privremenog boravka. Trenutno nekoliko ministarstava radi na tome. Sad je vrijeme i da se hrvatski poduzetnici počnu pripremati kako bi digitalnim nomadima priuštili što kvalitetniji boravak. Neke veće tvrtke na tome već rade i jedva čekam vidjeti što će ponuditi srednje i male. S Ministarstvom turizma i HTZ-om sam u kontaktu oko marketinških i PR kampanja za globalnu promociju Hrvatske kao zemlje koja prima digitalne nomade – otkriva De Jong. S nekoliko partnera osnovao je i Udrugu digitalni nomadi, kao mjesto susreta svih dionika procesa, a upoznao je i nekoliko nomada koji su jesenas radili iz Hrvatske.

– Uglavnom su iz SAD-a, Kanade, Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije. Svima se sviđa, ali s turističkom vizom nisu mogli ostati duže od tri mjeseca i veseli ih što će uskoro moći doći na godinu dana – prenosi De Jong.

VIDEO Goleme gužve na ulazu iz Slovenije, na Bregani se čekalo satima

Komentara 62

DU
Deleted user
09:57 23.12.2020.

“Treba još poraditi na zdravstvenom osiguranju”. Valjda da porez plaćaju negdje drugdje a da im mi plaćamo medicinsku skrb!?

SI
SimITam
10:34 23.12.2020.

Reklama za 5G ?

Avatar Znanost_prva
Znanost_prva
10:33 23.12.2020.

Loša ideja, nek objasnim: oni rade i placaju porez vani, nama koriste infrastrukturu, zdravtvo besplatno i dizu cijene nekretnina. Mozemo se natjecat tko ce bit "inkluzivniji i liberalniji" ili mozemo hladne glave sagledat cinjenice. Ovo, kao i skoro svaka HDZova ideja je vrlo losa za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije