Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jačanje bilateralnih odnosa

Hrvatska uspostavlja diplomatske odnose s još pet zemalja

Zagreb: Gordan Grlić Radman u problemima jer mu je maska zapela za naočale
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
29.10.2020.
u 15:15

Diplomatski odnosi s tim državama uspostavit će se putem stalne misije pri UN-u u New Yorku. Grlić Radman ističe da Hrvatska time "zaokružuje postupak uspostave diplomatskih odnosa sa svim suvremenim i međunarodno priznatim državama svijeta" kojih ima 194.

Hrvatska uspostavlja diplomatske odnose s Južnim Sudanom, Somalijom, Srednjoafričkom Republikom, Tongom i Butanom, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i poručio da će to doprinijeti "ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske i njezinoj ukupnoj afirmaciji". 

Grlić Radman poručio je nakon sjednice Vlade da je cilj uspostave tih odnosa "obostrano jačanje bilateralnih odnosa na gospodarskom planu i na svim aspektima od obostranog interesa".  Uvjeren je da će to doprinijeti "oblikovanju i ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske i njezinoj ukupnoj afirmaciji". 

Diplomatski odnosi s tim državama uspostavit će se putem stalne misije pri UN-u u New Yorku. Grlić Radman ističe da Hrvatska time "zaokružuje postupak uspostave diplomatskih odnosa sa svim suvremenim i međunarodno priznatim državama svijeta" kojih ima 194.

Šef hrvatske diplomacije također je najavio da će sudjelovati na godišnjoj ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Hrvatska je prvi put pozvana da aktivno sudjeluje na toj konferenciji, a razgovarat će se o pandemiji koronavirusa i oporavku zemalja, istaknuo je Grlić Radman. Hrvatski ministar izvijestit će sudionike o mjerama koje Hrvatska poduzima u borbi protiv virusa.  Podsjetio je da je ulazak Hrvatske u OECD "jedno od bitnijih preostalih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske". Hrvatska je aplicirala za članstvo početkom 2017, a ministar se nada da će do toga u perspektivi doći. 

Komentara 2

HE
Hejterkojimrzisve
16:20 29.10.2020.

Konacno smo u pravom drustvu! Hvala vam, zlocinacka! Napisah ovo i dobijem crveni. Gdje sam pogrijesio?

MA
marco75
15:55 29.10.2020.

Uspostavljamo odnose samo zato da ne bi bili najlošiji i na tom planu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije