Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA

Hrvatska u dvije borbene skupine EU

Arnaud Danjean.jpg
The European Parliament
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
15.11.2010.
u 19:48

U borbenoj skupini pod njemačkim zapovjedništvom bit će 250, a u nordijskoj 21 hrvatski vojnik

Hrvatska će se uključiti u dvije od borbenih skupina za brzo djelovanje Europske unije, obznanio je državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović govoreći u ponedjeljak predvečer u Bruxellesu na sastanku europarlamentarnoga Pododbora za sigurnost i obranu. U borbenoj skupini pod njemačkim zapovjedništvom, koja će postati operativna u drugoj polovici 2012., bit će i hrvatska motorizirana pješačka satnija, niskogradbeni inženjerijski vod te stožerni časnici - ukupno 250 ljudi. Nordijskoj borbenoj skupini , koja će se uspostaviti u prvoj polovici 2011., Hrvatska će, pak, pomoći dvama helikopterima i 21 vojnikom.

Dok u EU još traju rasprave trebaju li borbene skupine sudjelovati i u pomaganju prilikom prirodnih katastrofa, ili samo u upravljanje krizama i održavanju mira, Hrvatska se zalaže da ih se koristi kada god mogu biti od pomoći, napomenuo je Šimunović.

- Europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Hrvatska već pridonosi kao da je punopravna članica EU, što će joj svakako pomoći da vrlo brzo to i postane - rekao je predsjednik Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta Arnaud Danjean. 

Komentara 18

OB
-obrisani-
14:37 16.11.2010.

U borbenoj skupini pod njemačkim zapovjedništvom bit će 250, a u nordijskoj 21 hrvatski vojnik ............... 250+21=271. koliko stabala treba da se poseče i napravi 271 ćamovo odelo. Verovatno će dobiti plehanu muziku na sprove. Hrabro boreći se za cionističke ciljeve i za NSP

JA
jaruzelskia
22:18 15.11.2010.

Prvi!!! Ha!!

JA
jaruzelskia
22:24 15.11.2010.

I na kraju: U redu je pridonositi prijateljstvu prijateljima Njemcima?! Ali, da li su zaista i prijatelji (Istina, pomogli su nam da nam Hrvati iz D pomognu \'91 i priznali nas bez ostatka hipokrita iz EU)? Dakle procjenu ostavljam vama na savijest....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije