Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska treba zadržati borbenu eskadrilu ako je ikako moguće

Novi ministar obrane želi da naša vojska postane mala, ali dobro obučena vojna sila.
03. siječnja 2012. u 14:27 30 komentara 3 prikaza
ante kotromanović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Čeka nas velik posao, izrada novih strategija nacionalne sigurnosti i obrane te dugoročni plan razvoja HV-a za idućih 10 godina – rekao je nakon prvog kolegija s vodećim ljudima Ministarstva obrane i Oružanih snaga ministar Ante Kotromanović.

Kolegij je bio kratak, a Kotromanović je poručio da administrativni dio MORH-a mora biti brži i operativniji. Također je predstavio svoju zamjenicu Višnju Tafru, pristiglu iz Ureda predsjednika RH Ive Josipovića. Ministrova je vizija da se do 2014. završi proces integriranja OS-a u NATO, da naša vojska postane mala, ali dobro obučena vojna sila. Zadovoljan je kako se radilo u vojsci, a pohvalio je i ratno i iskustvo iz UN-ovih misija našeg časničkog kadra.

– Zatekao sam solidno financijsko stanje, volio bih da se za obranu izdvaja više, moramo razumjeti opću situaciju, no nadam se da će sredstva za MORH ipak ostati na razini 2011. – kaže. Borbeni zrakoplovi za ministra su prvorazredna tema, smatra da RH treba zadržati tu sposobnost “jer jednom kad izgubite neku sposobnost, vrlo ju je teško vratiti. Imamo dobre pilote i mislimo da nadzor zračnog prostora treba ostati”.

Slijedi ponovni pregled ponuda za eskadrile, “osvježenim pogledom” i uz dogovor sa strukom. Kotromanović je potvrdio da je dobro razmislio i da MORH i Glavni stožer ostaju na Krešimirovu trgu u središtu Zagreba premda se dio ljudi bio preselio u vojarnu Croatia.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Toni50:

    Hrvatska treba zadržati borbenu eskadrilu ako je ikako moguće, je krivo zastarijelo i primitivno strateško razmišljanje u današnje moderno vrijeme i u današnjoj poziciji saveza NATO-a ....

  • poluprovokator:

    Šta god da se kupi bit će to petnaestgodišnji ugovorni reket zemlje prodavača uz dobivanje isluženog letala. Svi imaju ugrađen backdoor za onesposobljivanje navođenja i naviganja kodiranom radarskom/gps/radio informacijom pa se gubi smisao ako se zarati protiv \"krivih\". Al treba ... prikaži još! imat par komada čisto da se leta po mitinzima i održava osoblje letno sposobnim i lako obučivim za civilne pilote po prestanku aktivne službe. I još kad bi se to moglo dogovorit bez korupcije/provizije al kako da narod više vjeruje u poštenje?!

  • Winnetou:

    Podržavam ovaj način razmišljanja. Hrvatska apsolutno treba imati svoje ratno zrakoplovstvo. I danas-sutra naplaćivati Sloveniji (i Bosni) čuvanje zračnog prostora umjesto Talijana.