Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska televizija ne radi posao policije

27. rujna 2002. u 00:00 6 prikaza

Molim da u skladu sa Zakonom o javnom informiranju objavite sljedeći ispravak članka "Thompson - snimka koncerta ili policijski dosje" objavljen u Večernjem listu od 20. rujna o.g. u kojem novinar tvrdi da su kamere HTV-a snimale publiku za policijske potrebe. Hrvatska televizija nije niti će ikada raditi posao koji obavlja policija, niti može bilo kome, pa bilo to i policiji, bez sudskog naloga ustupiti sirovi snimljeni materijal. Stoga djelatnici HRT-a, a posebno kamermani HTV-a, s indignacijom odbacuju neutemeljene objede novinara J. H. koji ih jednim neargumentiranim potezom pera iz vrsnih televizijskih profesionalaca pretvara u policijske doušnike, na koje se tada s pravom mogu baciti prazne boce, bengalke, kamenje i da ne nabrajamo dalje.

više

27. rujna

ROĐENDAN POZNATIH

LAVOSLAV HORVAT (1901.)

- arhitekt, jedan od protagonista hrvatske moderne, rođen u Varaždinskim Toplicama

VJEKOSLAV KALEB (1905.)

- učitelj i književnik, rođen u Tisnom na otoku Murteru

DAMIR FRANOTOVIĆ (1913.)

- rudarski inženjer, rođen na Korčuli

AVRIL LAVIGNE (1984.)

- kanadska glazbenica - "punk princesa", rođena u Napaneeu, Ontario

PJEŠČANI SAT

1874.

- rodila se u Varaždinu Sidonija GEIGER rođena ALTSÄDTER, pijanistica i glazbena pedagoginja. Školovala se u Beču, a od 1908. godine bila je učiteljica glasovira na glazbenoj školi HGZ-a, a potom do umirovljenja 1940. profesorica na Muzičkoj akademiji. Odgojila je brojne koncertne i komorne pijaniste, a život je završila potkraj 1944. u logoru.

1875.

- rodio se u Novoj Gradišci Karlo GENTZKOW, arhitekt. Diplomirao je arhitekturu na Visokoj tehničkoj školi u Beču. Od 1908. do 1914. bio je preofesor na Graditeljskoj školi u Zagrebu, a od 1920. godine redoviti profesor pri novoosnovanoj Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu. Organizirao je rad katedre za građevne konstrukcije i smatra se utemeljiteljem visokoškolske nastave tog predmeta u nas.

DOGODILO SE

1900.

- Pruski vojskovođa generalfeldmaršal Alfred Graf von Waldersee preuzeo je zapovijedništvo nad međunarodnim ekspedicijskim korpusom koji je trebao u Kini ugušiti ustanak Boksera.

1939.

- Na današnji dan nakon četiri tjedna borbi kapitulacijom Varšave završio je njemački vojni pohod na Poljsku. Sporazumom između Njemačke i SSSR-a sljedećeg je dana podijeljena Poljska na dva dijela - Sovjeti su dobili oko 51, a Nijemci oko 49 posto poljskog teritorija.(M.Bo.)

IMENDANI

Vinko, Vinka

U kalendaru je više svetaca ovoga imena. Na današnji je dan sv. Vinko Paulski (1581.-1660.), Francuz, osnivač nekoliko redovničkih družbi. I u Hrvatskoj su poznate časne sestre milosrdnice sv. Vinka Pulskoga.

Vinko dolazi od latinske riječi Vincentius, vincens - onaj koji pobjeđuje. U Hrvata ime Vinko i Vincencije mijenja oblik ovisno u kojem je dijelu Hrvatske, pa ime nalazimo kao Vincek, Vinka, Vice, Vincencija, Vinkica...(Ž.)

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas