Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okončan spor

Hrvatska Strabagu vraća 69 milijuna kuna

'08.03.2013. Naplatna postaja Mokrice, Autocesta Zagreb-Macelj - Nesavjesni vozaci krse prometne propise kod naplatne postaje u Mokricama pokraj Zaboka tako da izlaze i ulaze s autoceste te se nepropi
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
30.01.2015.
u 07:00

AZM će pak u državni proračun uplatiti 54 milijuna kuna koje duguje državi i odustat će od tužbenog zahtjeva

Država će tvrtki Autocesta Zagreb – Macelj platiti 69 milijuna kuna, a ta će tvrtka s druge strane u državni proračun uplatiti 7,2 milijuna eura – rezultat je to nagodbe između Republike Hrvatske i AZM-a, koju je predložilo Državno odvjetništvo, a na jučerašnjoj sjednici prihvatila Vlada. Dio je te nagodbe i da AZM povuče tužbu na arbitražnom sudu protiv RH i odustane od tužbenog zahtjeva.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić objasnio je da se radi o sporu još iz 2008. godine kada je Porezna uprava ovršila AZM za neplaćeni PDV od 69 milijuna kuna, što je suprotno koncesijskom ugovoru. Nazvao je to još jednim HDZ-ovim kosturom iz ormara. S kamatama je taj iznos dosad narastao na 87 milijuna kuna. Država je pristala vratiti AZM-u 69 milijuna kuna, no uz uvjet da ta tvrtka plati 7,2 milijuna eura, oko 54 milijuna kuna, koje država potražuje od nje.

Tako će AZM biti u plusu u tim transakcijama 15 milijuna kuna. Većinski vlasnik AZM-a austrijska je tvrtka Strabag koja je pak jedan od kandidata za koncesiju na autocestama kojima sad upravljaju Autocesta Rijeka – Zagreb i Hrvatske autoceste.

>> Stigle tri ponude? Koncesiju žele Macguarie, Goldman Sachs i Strabag

Komentara 3

DU
Deleted user
08:22 30.01.2015.

Ovo je predigra onoga sto cemo imati kada Hajdas da ceste u koncesiju: uvijek cemo na kraju biti mi ti koji cemo placati!!!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
10:04 30.01.2015.

To je Hdz dogovorio a ne Hajdas.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
10:04 30.01.2015.

To je Hdz dogovorio a ne Hajdas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije