Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultat nadmašio sva očekivanja

Hrvatska spustila deficit na 3,2 posto u 2015. godini

hrvati
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.04.2016.
u 12:25

Ove godine Komisija traži spuštanje deficita na 2,7 posto, što ne bi trebao biti problem za Oreškovićevu Vladu

Milanovićeva Vlada ostavila je iza sebe samo 3,2 posto deficita opće države, čime je ispunila jednu od glavnih preporuka Europske komisije  da se deficit u 2015. godini spusti na 3,5 posto BDP-a.

Po danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, manjak u proračunu konsolidirane opće države iznosio je 10,7 milijardi kuna, odnosno 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda, što je manje nego što je prognozila ijedna institucija ili analitičar.

Ove godine Komisija traži spuštanje deficita na 2,7 posto, što ne bi trebao biti problem za Oreškovićevu Vladu

DZS u svom izvješću o prekomjernom deficitu navodi da se 2015. prvi put bilježi primarni suficit opće države od 1,22 milijarde kuna ili 0,36 posto BDP-a, što znači da su izdaci za kamate za toliko veći od iskazanog manjka.

Milanovićeva je Vlada na početku godine planirala 12,5 milijardi kuna deficita državnog proračuna, no ostvarila je 8,85 milijaradi kuna.  

Manje je uspjeha bilo kod javnog duga koji je dosegnuo 289,7 milijardi kuna, odnosno 86,7 posto BDP-a i rastao je 1,9 posto u odnosu na stanje iz 2014. godine. Oreškovićeva Vlada planira javni dug od 86,8 posto BDP-a. 

>> Marić: Nema govora o eventualnom preustroju Vlade 

>> Prihodi proračuna u siječnju porasli 4,8 posto, rashodi pali

Komentara 23

NM
nemirno more
12:46 21.04.2016.

Sta je ovo? Ma ovi iz "domoljubne" stalno uvjeravaju puk da su "jugonostalgicari" unistili Hrvatsku. Ko tu sad laze? Zoka,Zoka opet si lazirao rezultate. Crni(Kara)marko to zna sigurno najbolje. Cekam da se javi i kaze nesto,pa makar bilo i pametno.

DU
Deleted user
14:49 21.04.2016.

Domokradi na aparatima! Sad će oni to vrlo brzo vratiti u stare HDZ-ove vode. Samo malo neka daju prostora Šukeru i evo nas na -8.9% što je njegov osobni rekord!

DU
Deleted user
13:13 21.04.2016.

Arhimed je bio Grk,a Grci su pravoslavci ,što znači da naši domoljubi ne priznaju tu vrstu matematike:)) Kod naših HDZ-ovaca vrijedi samo Hercegovačka matematika,u prijevodu jedini zakon te matematike je :a gdje sam ja u tom poslu???:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije