Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjili stopu odbijenih viza

Hoće li Hrvatska napokon ući u bezvizni režim s Amerikom?

američka zastava
Foto: Reuters/PIXSELL
01.04.2016.
u 11:10

Lani je stopa odbijenih viza za hrvatske državljane iznosila 5,29 posto, što je najniža stopa u nekoliko godina

Hrvatska je lani smanjila stopu odbijenih viza za SAD u odnosu na prijašnje godine, kažu najnoviji američki podaci, no je li to smanjenje dovoljno da Hrvatska napokon uđe u bezvizni režim s tom državom?  

Lani je stopa odbijenih viza za hrvatske državljane iznosila 5,29 posto, što je najniža stopa u nekoliko godina. Iako je primijećen trend smanjivanja – godinu prije stopa je iznosila 6,1 posto, dok je 2013. bila 5,9 posto – brojka je još prevelika da bi se automatski ukinule vize.  

Kako bi država ušla u bezvizni program sa SAD-om, potrebno je na godišnjoj razini spustiti postotak odbijenih prijava za vize na najmanje tri posto. Treba napomenuti da termin "odbijene vize" ne označava omjer odbijenih i zatraženih viza, već je rezultat formule u ulaze i ponovljene prijave.  

Iako i iz SAD-a postoje zakonske inicijative da se reformira bezvizni režim te da se ili povisi postotak odbijenih viza ili pak kao parametar uzme postotak građana trećih država koji prekoračuju svoj boravak od 90 dana, koliko im dozvoljava neuseljenička viza, što bi, smatra dio tamošnjih političara iz obje stranke, demokrata i republikanaca, povoljno djelovalo na turizam i posljedično na broj radnih mjesta u toj branši, s druge se strane upravo bezvizni režim percipira kao slaba točka SAD-a u borbi protiv terorizma te usporedo postoje inicijative da se on postroži.

Teško je očekivati da će se stopa toliko spustiti da Hrvatska uđe u bezvizni program, ocjenjuju i iz Europske komisije. Tu šansu, među svim europskim državama čiji državljani trebaju vizu, a to su, uz Hrvatsku, Cipar, Bugarska, Rumunjska i Poljska, ima samo Cipar. Komisija inzistira na jednakom tretmanu članica EU u viznim režimima u svijetu pri čemu je privremena suspenzija viza jedno od sredstava pritisaka na treće države da ujednače praksu prema svim državljanima EU. No kako lani uvođenje protumjera prema nekim kategorijama američkih državljana nije zatražile od Komisije ni jedna država, uključujući ni Hrvatsku, Komisija te mjere do sada nije ni predložila.

S druge strane, broj useljeničkih viza za SAD je lani blago porastao. Za razliku od 2014. kad je odobreno 94 useljeničkih viza, lani ih je odobreno 105: njih 66 u svrhu spajanja najuže obitelji, devet viza dobili su članovi šire obitelji, 29 građana je izvučeno u lutriji, a samo je jedan dobio jer je njegov poslodavac to zatražio od američkih vlasti.

>> Hrvatska bi mogla dobiti bezvizni režim ako SAD digne prag odbijanja na 10 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije