Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodena opasnost

Hrvatska se užurbano priprema za poplave, u Sloveniji 'crveni alarm'

raša,poplava (1)
Duško Marušić/PIXSELL
04.11.2012.
u 17:20

U Sloveniji je za sutra proglašen najviši stupanj opasnosti na jugu i jugozapadu zemlje

Hrvatska i Slovenija užurbano se pripremaju za poplave do kojih bi zbog prognoziranih padalina moglo doći tijekom sljedećih nekoliko dana. Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je u cetinskom kraju održala vježbu Cetina 2012. s ciljem uvježbavanja operativnih snaga zaštite i spašavanja s područja Splitsko-dalmatinske županije za djelovanje u slučaju katastrofalnih poplava. Ovo je već četvrta takva vježba u posljednjih mjesec dana, nakon onih u Vukovaru, Sisku i Fužinama.

Scenarijem vježbe predviđeno je plavljenje dijelova naselja uz rijeku Cetinu, kao i 127 stambenih i 3 ugostiteljska objekta. U vježbi u kojoj je sudjelovalo preko 400 sudionika, prikazane su aktivnosti traganja i spašavanja unesrećenih osoba iz rijeke, izvlačenje ozlijeđenih, pružanje prve pomoći, evakuacija i druge važne aktivnosti u slučaju poplave.

>> U Rijeci na ulicama plivaju ribe i to preko pješačkog prijelaza!

Za poplave se priprema i susjedna Slovenija, čija je agencija za zaštitu okoliša zbog obilnih padalina za ponedjeljak proglasila najviši stupanj opasnosti od poplava na jugu i jugozapadu zemlje , 'crveni alarm'. Za većinu Slovenije proglašen je drugi, 'narančasti' stupanj opasnosti pa su pripreme u tijeku i u drugim dijelovima zemlje, prenosi 24ur.

Hidrolog Janez Pojalnar rekao je kako se očekuje nagli porast vodostaja rijeka i potoka, a upozorava i na opasnost od lavina. Većina padalina očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak, a prognoze kazuju da bi u nekim dijelovima zemlje kiša mogla padati sve do utorka. U nekim dijelovima zemlje očekuju i do 200 litara kiše po četvornom metru.Polajnar je rekao kako će u utorak i srijedu navjerojatnije biti poplavljen niži tok rijeke Krke.

Komentara 6

PN
premda_nije
12:39 05.11.2012.

Ne razumijem kakve veze s poplavama u Sloveniji ima rijeka Cetina koja pripada jadranskom slivu, za razliku od sjevernih slovenskih i hrvatskih rijeka koje (osim Soče) pripadaju crnomorskom slivu?!

PN
premda_nije
12:43 05.11.2012.

Nevezano za ovu temu. Gledam Dnevnik, i jedno 10 puta se spominje izraz "zemlje regije". Recite mi koje to zemlje u Europi spominju svoje regije (i zašto bi mi baš bili u regiji s tim zemljama)? Samo Hrvatska. Opet samimi sebe stavljamo u nekakvu zajednicu sa istočnim zemljama. Ma prestanite nas terorizirati s tom "regijom" već jednom! Prevelike smo žrtve imali da se opet stavljamo u nekekvu zajednicu sa zemljama bivše Jugoslavije. ----- A udarna reportaža u denevniku od pet minuta kako se madžarski Srbin koji ga je oborio i 1999. američki pilot oborenog nevidljivog lovca neki dan "lepo izmiriše i pogostiše negde u regijonu Srbije?! Oni su za mir, - ko ih bre zavadi?!?!?!? A mi smo to sve doznali na JRT-u, pardon HTV-u!

KV
kviki111
06:37 05.11.2012.

U komunizmu nismo plaćali naknadu za "slivne vode" a gradili su se nasipi diljem Jugoslavije. Sada se od te naknade skupi silna lova ali osim pdrezivanja grana koje vise u rijeku nisam čuo da su "Hrvatske vode" išta drugo napravile, recimo barem 100 metara nasipa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije